Stillbilde: YouTube.

Iran har doblet antallet avanserte sentrifuger som brukes til anrikning av uran, opplyser Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Myndighetene i Teheran har varslet at de gradvis vil trappe ned forpliktelsene de tok på seg i atomavtalen med stormaktene. USA har trukket seg fra avtalen, som europeiske land har forsøkt å opprettholde.

Inspektører fra IAEA bekreftet søndag at 22 sentrifuger av typen IR-4 er installert på den iranske anrikningsfabrikken i Natanz. Tidligere har det vært installert elleve sentrifuger på stedet, ifølge byråets talsmann Fredrik Dahl.

Det er også andre typer sentrifuger installert på anlegget, men antallet er stort sett stabilt, ifølge observatørene. Ingen av disse maskinene var i virksomhet i helgen.

Irans nye satsing på anrikingsteknologi gjør det mulig for landet å øke sin beholdning av høyanriket uran raskere. Det betyr at Iran kan skaffe seg atomvåpen på kortere tid, hvis myndighetene i Teheran bestemmer seg for det.

Atomavtalen fra 2015 setter strenge grenser for Irans produksjon av anriket uran, som både kan brukes til kraftproduksjon og atomstridshoder. Til gjengjeld ble de økonomiske sanksjonene mot landet trappet ned, men USAs president Donald Trump valgte i 2018 å trekke USA fra atomavtalen.

Den europeiske innsatsen for å hjelpe Iran for å opprettholde atomavtalen, er ikke god nok, mener iranske myndigheter.

IAEAs fungerende leder Cornel Feruta møtte Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og andre sentrale tjenestemenn i Teheran søndag for en orientering om den iranske anrikingen.

(©NTB)

 
 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂