Det internasjonale atomenergibyrået IAEA har etablert en ny samarbeidsavtale med Iran som lederen Rafael Grossi hevder er bygget på «ærlighet og samarbeid». At det nylig ble funnet uran anriket til over 80 prosent renhet, godtar han som en tilfeldighet.

Observatører mener Iran bare er uker fra å lage en atombombe. Hvis det skjer, vil det med ett slag forandre Midtøsten og starte et atomkappløp med land som Saudi-Arabia og Egypt.

– Vi er blitt enige om tilgang til informasjon og steder, sier IAEA-sjefen Rafael Grossi på en pressekonferanse i Teheran lørdag kveld. Han legger til at tekniske møter med iranerne vil starte veldig snart.

Ifølge Grossi skal det blant annet bli 50 prosent flere inspeksjoner ved det underjordiske anrikingsanlegget Fordow utenfor byen Qom nordvest i Iran. Grossi sier videre at overvåkingsutstyr vil bli installert på en rekke steder, mens andre steder skal overvåkingskameraer som har vært frakoblet, kobles på igjen.

Team fra atomenergibyrået vil være på plass i Iran om få dager, sier IAEA-sjefen videre.

Grossi er i disse dager i Iran, der han blant annet har hatt samtaler med Irans president Ebrahim Raisi.

Tidligere på lørdagen sa han at samtalene med iranske ledere har vært preget av «ærlighet og samarbeid», noe som gir håp om at atomavtalen fra 2015 kan gjenopplives. (NTB)

Biden-regimets arbeid for å gjenopprette atomavtalen har gått sakte pga. Irans involvering i Ukraina på russisk side. Iran leverer droner til russerne. Men en avtale om inspeksjon vil gjøre forhandlingene lettere. Det er imidlertid den kompliserende faktor at forhandlingene skjer med Russland som mellommann. USA og Iran har ingen direkte diplomatisk forbindelse.

En tredje faktor er at Russland leverer 21 prosent av uranet som driver amerikanske kjernekraftverk og annet som drives av kjernekraft. Det var Hillary Clinton som i sin tid sørget for å selge det canadiske firmaet som eide gruvene til Rosatom. Clinton Foundation fikk 120 millioner dollar ut av transaksjonen.

Grossi later til å stole på iranerne. Han tror dem på deres ord.

Under en inspeksjon ved Fordow-anlegget ble det nylig funnet uranpartikler som var anriket til 83,7 prosent, rett under 90 prosent, som blir ansett for å være nødvendig til bruk i atomvåpen.

Iran fastholder at de ikke anriker uran til mer enn 60 prosent, og at partikkelen som ble funnet, derfor var et utilsiktet biprodukt av denne prosessen.

Dette er en forklaring IAEA etter Grossis samtaler med iranerne tilsynelatende fester lit til. (NTB)

Besøket og gjenopptakelsen av inspeksjonen har også en annen side. Det kan oppfattes av Teheran som en internasjonal anerkjennelse på et tidspunkt da regimet har opplevd sin mest langvarige sivile oppstand siden revolusjonen. Hundrevis er drept, tusener arrestert og torturert. Biden-regimet har gjort lite for å støtte demonstrantene. Hvis IAEA skulle legitimere regimet i en trengt situasjon og gjøre det lettere for Iran å bli en atommakt, vil FN og verdenssystemet ikke bare ha styrket et islamistisk diktatur, men ha bidratt til å true verdensfreden.

In this photo released by the official website of the office of the Iranian Presidency, President Ebrahim Raisi, right, shakes hands with International Atomic Energy Organization, IAEA, Director General Rafael Mariano Grossi at the start of their meeting at the presidency office in Tehran, Iran, Saturday, March 4, 2023. (Iranian Presidency Office via AP)

 

 

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.