Generaldirektøren for  International Atomic Energy Agency, IAEA, Rafael Mariano Grossi fra Argentina, snakker med journalister på flyplassen i Wien om tilleggprotokollen han inngikk med Iran om tillitsskapende tiltak.  Foto: Ronald Zak/AP/NTB

Iran driver et farlig spill med Det internasjonale atomenergibyrået og Vesten om atomavtalen. Iran gjør gode miner til slett spill og bråsnur og tar det internasjonale samfunnet på sengen. Tirsdag varslet Iran at IAEAs inspektører ikke lenger vil kunne overvåke Irans atomanlegg i sanntid, men eventuell få tilgang til opptak etter tre måneder. De får heller ikke gjøre inspeksjoner på kort varsel. Dermed avskjærer Iran det internasjonale samfunns mulighet til kontroll.

Biden har kommet med mange forsonende innrømmelser. Hvis hun også finner seg i dette er det ingen nedre grense og Iran vil i virkeligheten ha fått grønt lys til å drive sitt hemmelige atomprogram.

Iran skryter av at de anriker uran til 20 prosent, langt over grensen i atomavtalen på 3,7.

Fra tirsdag fikk ikke De internasjonale atominspektørene (IAEA) lenger løpende tilgang til opptak fra landets atomanlegg, melder statlig iransk TV. De får heller ikke utføre inspeksjoner på kort varsel, opplyser utenriksminister Mohammad Javad Zarif tirsdag.

– Loven trådte i kraft i dag morges, sier Zarif, med henvisning til den iranske nasjonalforsamlingens vedtak fra i fjor.

Det iranske atomenergibyrået vil beholde opptakene fra landets anlegg i tre måneder og deretter overlevere dem til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), vel å merke dersom det blir lempet på de internasjonale sanksjonene mot landet. Dersom ikke det skjer, vil opptakene bli slettet.

– Opptakene vil heretter bli værende i Iran, sier Zarif.

Storbritannia, Frankrike og Tyskland kaller beslutningen for farlig og sier den vil begrense IAEAs innsyn betraktelig.

– Vi ber Iran om å slutte og å reversere alle tiltak som reduserer innsynet, samt sikre fullt samarbeid med IAEA, sier utenriksministrene i de tre landene i en felles uttalelse tirsdag kveld. (NTB)

IAEA: Irans uranlagre langt over atomavtalens grenser

 

 

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.