Irans president Ebrahim Raisi, for anledningen iført palestinaskjerf. Foto: AP Photo/Vahid Salemi

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier Iran har et lager av anriket uran som er 22 ganger større enn det atomavtalen fra 2015 åpnet for.

Det har lenge vært en utbredt frykt internasjonalt for at Iran skal utvikle atomvåpen.

Iran er i dag et islamistisk diktatur som er involvert i en rekke kriger og konflikter. Ikke minst har mulla-regiment i Teheran et uttalt mål om å utslette Israel.

Regimets mulighet til det siste vil øke betraktelig om det skulle få atomvåpen.

Faren for at Iran skaffer seg slike våpen anses å være større enn på lenge.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier Iran har et lager av anriket uran som er 22 ganger større enn det atomavtalen fra 2015 åpnet for.

IAEA anklager også Iran til å hindre inspektører tilgang til landet. I september varslet iranske myndigheter at de ville utestenge rundt en tredel av de mest erfarne IAEA-inspektørene. Det oppfattes ikke som noe godt tegn.

NTB-AFP melder om saken.

Irans lager av uran som er anriket opp til 60 prosent, økte med 6,7 kg til 128,3 kg siden den forrige rapporten 4. september, ifølge byråets tall.

Denne graden av anrikning regnes for å være nær våpenkvalitet, selv om det er et lite stykke igjen dit. Uran som er anriket til 90 prosent regnes for å være av våpenkvalitet.

Mengden uran iranerne nå besitter, kan faktisk være nok til å lage tre atombomber etter IAEAs definisjon. De regner 42 kg som nok til et stridshode – hvis uranet anrikes videre.

I atomavtalen mellom Iran og stormaktene fra 2015 forpliktet Iran seg til å drastisk redusere anrikingen av uran og tillate omfattende inspeksjoner fra IAEA.

Siden april 2021 har landet ifølge IAEA produsert høyanriket uran.

Iran er i dag en nær samarbeidspartner med Russland. Iranerne forsyner russerne med blant annet droner og annet militært utstyr til krigen mot Ukraina.

Dette får neppe russerne gratis. Enkelte frykter at Russland til gjengjeld bidrar i Irans atomvåpenprogram.

Iran påstår at atomprogrammet har fredelige formål,  og nekter for at landet utvikler atomvåpen eller at de har noe ønske om å gjøre det.

Disse forsikringene er det ikke alle som stoler så mye på.

Les også: 

Iran leder forum i FNs menneske­rettighetsråd

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.