Iran varslet lørdag at det vil utestenge en tredel av Det internasjonal atomenergibyrået, IAEAs mest erfarne inspektører som svar på at EU ikke vil oppheve sanksjoner 18. oktober slik atomavtalen fra 2015 legger opp til. Begrunnelsen til EU er at Irans lagre av anriket uran nå er 18 ganger større enn stipulert i avtalen. Teheran kaller det en uvennlig og ulovlig handling.

Leder av IAEA, Rafael Grossi, reagerte kraftig på utestengelsen som et brudd på samarbeidslinjen. Iran sier i virkeligheten opp nøkkelbestemmelser i atomavtalen som forutsetter transparens og kontroll.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA)s sjef Rafael Grossi reagerer lørdag kraftig på beslutningen og sier den rammer inspektørenes mulighet til å gjøre jobben sin i Iran.

– Jeg fordømmer på det kraftigste dette uproporsjonale og enestående ensidige tiltaket, som rammer den normale planleggingen og gjennomføringen av byråets verifiseringsaktiviteter i Iran, sier Grossi.

Han ber den iranske regjeringen revurdere beslutningen og vende tilbake til en samarbeidslinje i forholdet til IAEA. (NTB)

Men Teheran vil ikke høre på det øret. Teheran mener det er EU som bryter inngåtte avtaler og mener de har rett til å straffe IAEA.

Irans utenriksdepartement sier at grepet er knyttet til det de kaller et forsøk fra USA og tre europeiske land – tilsynelatende Storbritannia, Tyskland og Frankrike på – å misbruke IAEA for egen politisk vinning.

– Iran har tidligere advart mot konsekvensene av slik politisk misbruk, inkludert forsøket på å politisere byrået, sier talsperson Nasser Kanaani. (NTB)

Det kan ikke være noe nytt for EU at Teheran leser en avtale på sin egen måte. I Teherans øyne går forpliktelsene bare en vei.

I henhold til avtalen fra 2015 skal flere EU-sanksjoner oppheves 18. oktober i år. Men torsdag sa EUs utenrikssjef at Tyskland, Frankrike og Storbritannia ønsker å beholde de eksisterende sanksjonene mot Iran knyttet til atomprogrammet.

Begrunnelsen er at Iran ikke innfrir vilkårene i avtalen, ifølge Josep Borrell.

De tre europeiske landene i atomavtalen viser til at Irans lagre av anriket uran nå er 18 ganger høyere enn den tillatte mengden. De opplyser at også sanksjonene knyttet til Irans rakettprogram vil bli opprettholdt som svar på Teherans opptreden.

– Vår forpliktelse til å finne en diplomatisk løsning vedvarer. Denne beslutningen innebærer ikke å innføre nye sanksjoner. Vi står klar til å omgjøre vår beslutning dersom Iran fullt ut innfrir sine forpliktelser, het det i en felles uttalelse fra Frankrike, Tyskland og Storbritannia før helgen. (NTB)

Samarbeidslinjen har havarert for lenge siden, men EU har nektet å innse det. Nå er de henvist til å finne forståelse med Kina og Russland som er de andre underskriverne av atomavtalen.

USA forhandler ikke direkte med Iran, men gjennom Russland, som er spesielt gitt krigen.

Biden-regimet kom inn fast bestemt på å tre inn igjen i atomavtalen Trump sa opp. Men Teheran har stilt seg så på tverke at det har vært politisk umulig. Til gjengjeld har Biden-regimet gitt Teheran innrømmelse på innrømmelse. Det siste er at USA vil frigi 6 milliarder dollar i bytte mot seks amerikanske gisler. Det er rett og slett snakk om løsepenger. Obama gjorde noe lignende.

I Teheran tolkes dette som svakhet og inviterer til enda mer uforsonlighet.

NTB spiller på lag med Biden-regimet og siterer Teheran som om deres utsagn hadde noen som helst krav på gyldighet:

Iran fremholder at atomprogrammet har fredelige formål og nekter for at landet utvikler atomvåpen, eller at de har noe ønske om å gjøre det. IAEA har heller ikke funnet tegn som tyder på et slikt aktivt atomvåpenprogram i Iran. (NTB)

Påstanden om at Iran ikke har et aktivt atomprogram faller på sin egen urimelighet. Et land som anriker en masse til 60 prosent og har vært oppe i 80 prosent, viser sine hensikter for en hel verden. Men noen medier velger å gå inn som spindokterer for regimet og skaper forvirring om Teherans hensikter.

Teheran legger ikke skjul på sine hensikter. Og utestengelsen av atominspektører viser en åpen tross av verdenssamfunnet.

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.