Frankrike, Tyskland og Storbritannia legger press på Ali Khamenei (bildet) og Iranunder denne ukens møter i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Foto:  KHAMENEI.IR / AFP/NTB

De tre europeiske medlemmene av atomavtalen med Iran fra 2015 planlegger å fremme en resolusjon som fordømmer Irans suspensjon av IAEA-inspektører.

Frankrike, Tyskland og Storbritannia kommer til å fremme forslaget under denne ukens møter i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), får nyhetsbyrået AFP opplyst.

Den foreslåtte resolusjonen kan sette en stopper for den midlertidige avtalen som IAEA-sjef Rafael Grossi kom til enighet med Iran om i forrige uke. Den sørget for at inspeksjonene av iranske atomanlegg fortsetter, men med begrenset tilgang.

Denne avtalen vil imidlertid avsluttes dersom en resolusjon blir vedtatt, skriver den iranske delegasjonen i et dokument AFP har lest.

I avtalen, som varer i tre måneder fra 23. februar, har Iran lovet å gi tilgang til opptak fra landets atomanlegg kun dersom amerikanske sanksjoner mot landet oppheves.

– Vi ber Iran om å stanse og å reversere alle tiltak som reduserer innsynet, samt sikre fullt samarbeid med IAEA, skrev utenriksministrene i de tre europeiske landene i en felles uttalelse tirsdag forrige uke.

USAs president Joe Biden har sagt at han er villig til å ta USA tilbake til avtalen fra 2015. Hans forgjenger Donald Trump tok landet ut av avtalen i 2018.

Kilder sier til AFP at det er ventet at resolusjonen skal stemmes over kommende fredag og at den vil bli støttet av USA.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.