Timer før Det  Internasjonale Atomenergibyrået IAEA vedtok en resolusjon som kritiserte Irans manglende vilje til å samarbeide om overvåkingen av landets atomprogram, koblet Iran fra overvåkingskameraer ved sine atomanlegg.

Resolusjonen var fremmet av USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, og ble onsdag vedtatt med 30 stemmer, mot Russland og Kinas stemmer.

France 24 skriver at Irans stengning av kameraene, som overførte direktebilder til IAEA, sannsynligvis kom som en reaksjon på resolusjonen som har vært i emning en stund, etter at IAEA fant spor av anriket uran på tre steder Iran ikke hadde deklarert som atomanlegg.

The move by Iran’s atomic agency came in anticipation of ratification of the censure, drafted after the Vienna-based IAEA raised concerns about traces of enriched uranium previously found at three sites Tehran had not declared as having hosted nuclear activities.  (France24)

Iran sier på sin side at frakoblingen er et svar på IAEAs manglende vilje til å samarbeide. Det statseide Press-TV siterer talsmannen for Irans atomkommisjon, Behrouz Kamalvandi, på at Iran kan komme til å iverksette ytterligere tiltak mot IAEA og forhandlingene om en fornyet samarbeidsavtale (JPCOA) som har pågått i Wien siden begynnelsen av 2021.

Den samme artikkelen siterer også Mohammad Eslami, sjefen for Irans atomkommisjon, på at Iran overhodet ikke har unnlatt å samarbeide, og at landet ikke har noen anlegg som ikke er deklarert.

“Iran has no hidden or undocumented nuclear activities or … undisclosed sites,” Eslami told reporters following a cabinet session.

“These fake documents seek to maintain maximum pressure,” Eslami said, referring to the campaign launched by former US President Donald Trump against Iran, which included the re-imposition of crippling economic sanctions after Washington unilaterally withdrew from the 2015 Iran nuclear deal.

Iran disconnects nuclear site cameras as IAEA raises concern over uranium traces (France24)

Iran mulls ‘additional measures’ after turning off IAEA cameras, committed to safeguards (Press-TV)

Les også:

Israel antas å stå bak ødeleggelse av Irans atomsenter i Natanz

Iran: Oberst i Revolusjonsgarden drept i attentat

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp billetter her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.