Kommentar

Iran avviser resolusjonen fra IAEA som pålegger Iran å fryse anrikingen av uran i enhver form.

«Iran will not accept any obligation regarding the suspension of uranium enrichment,» chief nuclear negotiator Hassan Rohani told a news conference.

«No international body can force Iran to do so.»

Dermed er Iran på kollisjonskurs med FN.

Det var en ganske tøff resolusjon IAEA vedtok enstemmig lørdag: Iran må innstille alle anriking av uran, også montering av sentrifuger. IAEA-leder El-Baradei forklarte at Iran trengte å gjenopprette verdenssamfunnets tillit.

Iran har hele tiden sagt at de bare har suspendert anriking på en bestemt tid.

Grunnen til mistilliten er at det gradvis er kommet for dagen at Iran har holdt mye skjult for IAEA: blant annet at Iran bygger en tungtvannsreaktor. Hva skal de med det når de har en lettvannsreaktor i Bushehr? spør mange.

Den 25. november møtes IAEAs styre igjen for å vurdere hele Irans atomprogram. Hvis Iran går aktivt ut og bryter kravene fra IAEA, er det stor sannsynlighet for at Iran-mappen blir oversendt Sikkerhetsrådet, som er de eneste som kan vedta sanksjoner.

Iran advarte idag og sa at da slipper ikke IAEA-inspektører inn i landet mer.

He (Rohani) said Iran would stop allowing U.N. inspectors to make short-notice visits to its atomic facilities if the Islamic Republic’s dossier were sent to the U.N. Security Council for possible sanctions.

Atomic Agency Votes to Censure Iran Over Its Nuclear Program