Kommentar

Har Iran virkelig lagt atomplanene på is, eller holder de alle muligheter åpne? Inspektører fra IAEA har funnet design på en sentrifuge som gir ekstremt ren uran. Et design Iran forsøkte å holde hemmelig.

Inspektørene måtte selv sette sammen informasjonen for å tvinge iranerne til å innrømme eksistensen av designet.

The diplomats, who spoke on condition of anonymity, said Iran did not volunteer the designs. Instead, they said, IAEA inspectors had to dig for them.

«Coming up with them is an example of real good inspector work,» one of the diplomats said. «They took information and put it together and put something in front of them that they can’t deny.»

Dette er mildt sagt lite tillitsvekkende.

Iran har suspendert anrikingen av uran, i henhold til avtalen som ble inngått ifjor høst med EU-utenriksministrene. Men Iran forbeholder seg retten til fortsatt å bygge sentrifuger, hvilket får FN til å spørre hva man skal med sentrifuger hvis man ikke tenker bruke dem.

Iran, which says it sought to make low-enriched uranium, has bowed to international pressure and suspended all enrichment. But it continues to make and assemble centrifuges, a development that critics say also throws into question its commitment to dispel suspicions about its nuclear aims.

The IAEA continues to negotiate with Iran on what constitutes suspension, but ElBaradei also is known to be seeking a commitment from Iran to stop assembling centrifuges.

Undeclared Centrifuge Design Found in Iran