Kommentar

Iran fikk tegninger til atomkjernen i atombomber av mannen bak Pakistans atombombe, Abdul Qadeer Khan, skriver leder av IAEA dr. ElBaradei i et brev til styret i IAEA.

Det er iranerne selv om som har fortalt IAEA-inspektører at de fikk tegningene av Khan, men de hevder det var uoppfordret. Det er en opplysning som har liten troverdighet i diplomatenes ører.

Mohamed ElBaradei, head of the International Atomic Energy Agency, told diplomats that his inspectors had recently obtained documents from Tehran showing that the Iranians had been given various instructions on processing uranium hexafluoride gas and casting and enriching uranium. These had been obtained via the black market in nuclear technology headed by the disgraced Pakistani scientist, Abdul Qadeer Khan.

Informed diplomats said the blueprint for casting uranium was required in making the core of a nuclear warhead, although that alone was not enough for the manufacture of a weapon.
United Nations inspectors had long suspected that the Khan network had helped Iran, but this was the first time the Iranians had come clean on the issue. They told the inspectors they had not sought the information, but that the Khan network had supplied the documents anyway.

This claim stretched credulity among diplomats and nuclear experts, and reinforced their conviction that Tehran is determined to acquire the capacity and knowhow for nuclear weapons.

Neste uke er det styremøte i IAEA, som skal behandle Irans atomprogram. Opplysningen om de hemmelige tegningene kommer svært ubeleilig for Teheran. Khan drev et omfattende nettverk for spredning av atomvåpenteknologi. Han solgte både tegninger og utstyr. Det var slik Libya skulle få atomvåpen. Mistanken har lenge vært der om at Iran var blant mottakerne. Det er nå bevist. Den tvil som måtte ha vært igjen med hensyn til Irans hensikter, kan nå sies å være fjernet.

IAEA prøver med pisk og gulrot. På et styremøte i september ble det vedtatt at saken skulle oversendes til Sikkerhetsrådet, men man lot tidspunktet stå åpent.

ElBaradei reiser til Teheran for å fremlegge et nytt forhandlingstilbud. Iran skal få beholde anlegget i Isfahan som omgjør uran-malm til heksafluoridgass. Men Iran får ikke lov å anrike uran ved det underjordiske anlegget i Natanz. Iran får beholde atomkraftverk til sivile formål, men må oppgi anleggene som gjør det mulig å fremstille atomvåpen. Også Russland stiller seg bak dette opplegget.

Skal man dømme etter de siste signalene fra Teheran, er det små muligheter for et kompromiss. Denne uken varslet Iran gjenopptakelse av omgjøringen av uran-malm til gass. Som for å gi det internasjonale samfunn fingeren.

Iranians admit receiving nuclear warhead blueprint from disgraced Pakistani expert