Kommentar

President Bush er hånet og fordømt for sin uttalelse om ondskapens akse.
Det internasjonale atomenergibyrået i Wien, IAEA, oversendte mandag en 30 sider lang rapport om Nord-Koreas og Irans atomprogram til et tyvetall regjeringer. Man kan saktens spørre: Hadde Bush rett?

Rapporten viser at Nord-Korea har kommet meget langt med sitt atomprogram. Iran har i 18 år drevet med et atomprogram i all hemmelighet, og lykkes føre FN-organisasjonen bak lyset. Iran har vært vitenskapelig mer dristige enn nordkoreanerne. Selv amerikanerne var ikke klar over alle detaljene, heter det i rappporten som NYTimes omtaler. (det var toppsak i BBCs 21-sending igår, ikke ett ord i Aftenposten)

Surprise Word on Nuclear Gains by North Korea and Iran

To nye atomstater. Det er knapt noe mer truende tema.

Rapportens avsløringer om den lange planleggingen og det systematiske arbeidet reiser spørsmål om Irans vilje til å innstille programmet. IAEA er her FN-karakteristiske: rapportens innhold står i motsetning til konklusjonen.

The international agency’s report is full of examples showing that Iran fooled the global nuclear watchdog for years. It refers to «limited and reactive» cooperation with inspectors and «changing and contradictory» stories. Despite that history of deception, though, the international agency insisted that there is no evidence of a current weapons project in Iran. That conclusion left many experts agape.

«It’s dumbfounding that the I.A.E.A., after saying that Iran for 18 years had a secret effort to enrich uranium and separate plutonium, would turn around and say there was no evidence of a nuclear weapons program,» said Thomas B. Cochran, a senior scientist at the Natural Resources Defense Council in Washington, a private group that tracks nuclear arms. «If that’s not evidence, I don’t know what is.»

Bush-administrasjonen har played along med det diplomatiske initiativet til Jack Straw, Dominique Villepin og Joschka Fischer som ga iranske løfter om å innstille programmet. Eksperter tror at det heller kan være til Irans fordel. Arbeidet med sanksjoner og overvåking kan bli lagt på is, mens Iran kan la tiden arbeide for dem. Moratoriet blir en diplomatisk avvæpning.

Private and federal experts said that the most stunning revelation was how Tehran had labored in secret for 18 years to enrich uranium, a 2_kommentar fuel of nuclear arms. Its effort focused on developing centrifuges, a standard method in which fast spinning concentrates U-235, the uranium isotope used in making bombs.

Det vil si at Teheran bestemte seg for å skaffe seg atommuligheten i 1985. Iran har systematisk ført IAEA-inspektørene bak lyset. Nå skulle de plutselig ha skrinlagt hele prosjektet:

The report said that Tehran acknowledged building two centrifuge plants and finishing a third site, the Kalaye Electric Company, which made centrifuge parts and did extensive centrifuge testing and experimental purification of uranium. Inspectors were blocked from entering the electric company’s facilities earlier this year; they now know that behind a false wall of boxes were scores of centrifuges, in what appeared to be a pilot program to produce weapon-grade uranium

Det spesielle med Iran er at de utviklet en meget avansert teknikk for anriking av uran med laser. Men dette er kjempedyrt og bare anvendelig dersom penger ikke er noen hindring. Iran har enorme økonomiske problemer, og atomprosjektet må ha kostet milliarder. Det sier noe om ambisjonene og maktønskene.

The international agency’s report said that three years ago Iran established a pilot plant for laser enrichment and used it between October 2002 and January of this year to conduct experiments on natural uranium. The Iranian authorities said the pilot plant was disassembled in May.

Anlegget skulle altså være lagt ned så sent som mai. Etter at den første overraskelsen over det diplomatiske EU-gjennombruddet ga seg, er det nå skepsisen som rår. Iran gir neppe opp atomplanene.

En av grunnene til at USA ikke våget å sette hardt mot hardt i Vietnam var vissehten om Sovjetunionens atomarsenal. Skulle Iran få atomvåpen vil det kunne påvirke USAs handlingsrom i Irak.