Kommentar

Irans løfter om stans i anrikingen av uran er tomme ord. Det finnes et 240 mål stort senter i Teheran hvor anrikingen pågår for fullt, og som IAEA ikke aner noenting om, sier Det nasjonale motstandsrådet for Iran, NCRI, den politiske grenen av Mujahedin Khalq.

De har falt out of favour med mange vestlige land, ikke minst p.g.a. sitt nære forhold til Saddam. Men den politiske grenen har gang på gang vist seg å ha svært god informasjon om den hemmelige delen av Irans atomprogram.

Motstandsrådet sier Iran fikk noe høyanriket uran av pakistanske Qadeer Khan, og at de fikk tegningene til en kinesiskprodusert atombombe. Det melder Reuters dyktige Louis Charbonneau:

«(Abdul Qadeer) Khan gave Iran a quantity of HEU (highly enriched uranium) in 2001, so they already have some,» Farid Soleiman, a senior spokesman for the National Council of Resistance of Iran (NCRI), told reporters.
«I would doubt it was given enough for a weapon,» he added.
Soleiman said Khan, who ran a global nuclear black market until it was shut down earlier this year, also gave Iran a Chinese-developed warhead design sometime between 1994 and 1996.
The International Atomic Energy Agency (IAEA) has said Khan’s network gave the bomb design to Libya, and investigators are trying to find out whether Iran got it too.

Soleiman mener Iran har planer om å ha en atombombe klar neste sommer.

Det ironiske er at situasjonen er den omvendte av hva den var for Irak: da trodde man noe som viste seg å være feil, nå vil man ikke tro noe som ser ut til å være riktig. Det kan komme til å stå Vesten dyrt.

An Iranian opposition group says it has new evidence that Iran is producing enriched uranium at a covert Defense Ministry facility in Tehran that has not been disclosed to United Nations inspectors.

The group, the National Council for Resistance in Iran, is planning to announce its finding in Paris on Wednesday. The group says that inspection of the site would demonstrate that Iran is secretly trying to produce nuclear weapons even while promising to freeze a critical part of its declared nuclear program, which it 2_kommentartains is intended purely for civilian purposes.

Det kalles dobbeltspill. Avtalen med E 3-gruppen blåses opp i vestlige medier. Iran har bare lovet å suspendere anrikingen så lenge samtaler om en endelig avtale pågår. Hvor lenge? ble forhandlerne spurt i Teheran. -Noen måneder, ble det svart.

Det het at de konservative, eller ortodokse, hardlinerne, ikke likte avtalen med Tyskland, Frankrike og Storbritannia. Det ble understreket at Iran måtte kreve en god avtale. -Vi kan ikke stå mot verden alene, forsvarte en av de iranske forhandlerne seg. Inntrykket man satt igjen med var at fornuften seiret.

Men skal man tro Det nasjonale motstandsrådet finnes det en egen fraksjon innen forsvaret og Revolusjonsgarden, sammen med noen harde mullaher, som driver fremstilling av en atombombe på egen hånd. Men man kan vel ikke skjule et anlegg på 240 mål i hovedstaden? Her er det noe som ikke stemmer.

It says that the previously undisclosed site, in northeastern Tehran, covers 60 acres and houses biological and chemical warfare projects as well as nuclear activity. It says that the site, known as the Modern Defensive Readiness and Technology Center, now houses operations previously carried out at another Defense Ministry site in Tehran that was destroyed by the Iranian government this year before international inspectors could visit it.

Mest lest

Les også