Iran ønsket å kjøpe flere titusen avanserte P-2 sentrifuger for anriking av uran. Selv påstår Iran at de bare driver et lite forsøksprosjekt, men hvorfor trenger de da titusenvis av sentrifuger?

Et slikt antall vil kunne produsere anriket uran nok til flere atombomber i året, sier diplomater.

Det er Reuters’ dyktige Louis Charbonneau som hadde storyen.

U.N. sees signs of massive Iran nuke plans-diplomats

At a closed-door meeting on Iran, a senior inspector from the International Atomic Energy Agency (IAEA) told the agency’s governing board a private Iranian company had expressed interest in «tens of thousands» of magnets for advanced P-2 centrifuges from a European intermediary, said a diplomat who attended.

The IAEA said last week in its latest report on Iran that the company had expressed interest in 4,000 magnets from a European intermediary — enough for 2,000 centrifuges — and had added it might buy in «higher numbers» to get a lower price.

Iran said it only bought 150 sample magnets from an Asian firm. But one diplomat told Reuters «tens of thousands» meant the Iranian firm was considering buying at least 20,000 more.

Since two magnets are required for a single centrifuge, which purifies uranium for use as fuel for power plants or weapons by spinning at supersonic speeds, this would have been enough for at least 10,000 P-2 centrifuges, diplomats said on Thursdy.

IAEA-inspektører fant spor av anriket uran på sentrifugedeler. Iran påstår at de fulgte med importert utstyr. IAEA tror ikke lenger på det. De tror Iran har produsert uranet selv. Eksistensen av de avanserte P-2 sentrifugene ble først kjent etter at Iran hadde inngått avtale med Tyskland, Frankrike og Storbritannia om å legge atomprogrammet på is.