Etterforskere fra USA og Det internasjonale atombyrået i Wien, IAEA, har funnet elektroniske tegninger for en avansert atombombe, maken til den Pakistan detonerte for ti år siden, på datamaskiner til Abdel Qadeer Khan.

USA og IAEA frykter at det er slike avanserte tegninger som Iran har fått tak i. De så straks at dette var samme bombe som Pakistan eksploderte for ti år siden. Pakistanske myndigheter benekter selvfølgelig at Khan har hatt tilgang til disse tegningene.

In interviews in Vienna, Islamabad and Washington over the past year, officials have said that the weapons design was far more sophisticated than the blueprints discovered in Libya in 2003, when Col. Muammar el-Qaddafi gave up his country’s nuclear weapons program. Those blueprints were for a Chinese nuclear weapon that dated to the mid-1960s, and investigators found that Libya had obtained them from the Khan network.

But the latest design found on Khan network computers in Switzerland, Bangkok and several other cities around the world is half the size and twice the power of the Chinese weapon, with far more modern electronics, the investigators say. The design is in electronic form, they said, making it easy to copy — and they have no idea how many copies of it are now in circulation.

Tegningene som ble funnet var digitale. Å ta kopier krever bare et tastetrykk, og man spør seg nå: hvor mange kopier finnes det?

Nuclear Ring Reportedly Had Advanced Weapon Design

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂