Irans leder Ayatollah Ali Khamenei. Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP, File.

Irans lagre med anriket uran er over 14 ganger større enn det som er tillatt i atomavtalen fra 2015, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Iran hadde fram til 16. februar økt sine lagre av uran anriket til 20 prosents renhet, med 17,6 kilo, ifølge en hemmeligstemplet IAEA-rapport som medlemslandene fikk tirsdag.

I en annen rapport som nyhetsbyrået AFP har sett, kommer det fram at IAEA er «dypt bekymret» over at det kan være betydelige mengder radioaktivt materiale på et anlegg de ikke slipper inn til i Iran.

Samlet har Irans lagre med anriket uran økt til nesten 3.000 kilo, noe som er 14 ganger mer enn grensen fra den internasjonale atomavtalen. I mars i fjor hadde Iran over fem ganger så mye anriket uran som det avtalen tillater.

Iran ga i januar IAEA beskjed om at de ville øke anrikingen av uran til 20 prosent.

Det er langt over grensen på 3,67 prosent som Iran forpliktet seg til i den internasjonale atomavtalen fra 2015.

Uran benyttet i atomvåpen har vanligvis en anrikningsgrad på mer enn 85 prosent, men i teorien kan man også lage en såkalt skitten bombe. Iran har gjentatte ganger påstått at de ikke har noe ønske om å utvikle atomvåpen.

Denne anbefales: 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi setter stor pris på ditt bidrag: 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.