Hassan Rouhani og Den øverste leder, Ali Khamenei, ber sammen under Eid al-Fitr 5. juni. Foto: Reuters/Scanpix

Irans president Hassan Rouhani varslet i dag at Iran ikke lenger vil bry seg om begrensningene på hvor mye uran landet kan anrike og heller ikke grensene for anriking.

I praksis betyr det at Iran bryter ut av avtalen.

Irans president Hassan Rouhani sier at landet vil øke anrikingen av uran med så mye som de har behov for fra og med søndag.

Rouhani kom med uttalelsen under et regjeringsmøte onsdag, ifølge det iranske nyhetsbyrået IRIB. Dette kommer etter at Irans utenriksminister mandag bekreftet at de nå har mer anriket uran på lager enn hva atomavtalen fra 2015 tillater. (……)

Avtalen innebærer at Iran ikke kan lagre mer enn 300 kilo uran med en anrikningsgrad på 3,67 prosent. Anrikingsgraden er nok til å drive atomkraftverk, men er langt under anrikingsgraden på 90 prosent som behøves for å lage atomvåpen.

– Vi vil anrike så mye vi vil og så mye vi har behov for, også med en anrikingsgrad høyere enn 3,67 prosent, sa Irans president under regjeringsmøtet. (NTB)

Utenriksminister Javad Zarif varslet mandag at grensen på 300 kilo var overskredet. Det er ikke så alvorlig. Men at Iran samtidig sier de ikke lenger bryr seg om grensen på 3,67 prosent betyr i virkeligheten at Iran sier opp avtalen.

Det er dramatisk.

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.