Iran-avtalen skulle være Obamas utenrikspolitiske triumf. Nå ligger også dén i ruiner. Utenriksminister John Kerry var sjefforhandler.

Iran varsler at det går ut av atomavtalen om ti dager, da taket for anriket uran nås. Det er en meget dramatisk kunngjøring, gitt den spente situasjonen i regionen.

Talsmannen Behrouz Kamalvandi uttalte seg under en tv-overført pressekonferanse med lokale journalister på tungtvannsanlegget Arak. Han sa også at Iran har behov for uran som er anriket opp til 20 prosent, mens prosenten for anriking til våpen ligger langt høyere.

Lagerbeholdningen av tungtvann og anriket uran kan i henhold til avtalen ikke overstige 300 kilo. Talsmannen sa at overskridelsen av lageret vil bli snudd når andre avtalepartnere respekterer sine forpliktelser. (NTB)

Vestlige Trump-fiendtlige medier legger skylden på Trump, som gikk ut av avtalen for et år siden. Trump var helt klar under valgkampen på at han kom til å gjøre det. Han kalte det den verste avtalen USA noensinne har inngått.

Det dårlige forholdet mellom USA og Iran begynte ikke under Trump, det begynte med den iranske revolusjonen. Ayatollah Khomeini og hans styre kalte USA for Den store Satan, og Israel for Den lille Satan.

Kunngjøringen ses som en bekreftelse på at Iran nå er fast bestemt på å bryte atomavtalen som ble inngått med en rekke stormakter i 2015.

Irans avtalebrudd er et nederlag for særlig EU og utenrikskommissær Federica Mogherini. Brussel og Berlin har hele tiden latt som om det fantes en tredje vei. Men iranerne har ikke vist seg spesielt forståelsesfulle, og har bebreidet EU for at det ikke kommer med alternativer til USAs politikk.

Irans president Hassan Rouhani kunngjorde 8. mai at begrensningene som ligger i 2015-avtalen ikke lenger vil bli overholdt. Han presiserte at beslutningen er et direkte resultat av det amerikanske vedtaket.

Iranske myndigheter har truet med å svekke sine forpliktelser ytterligere dersom ikke de gjenværende avtalelandene – Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland og Russland – bistår med å omgå sanksjonene, slik at Iran kan få solgt sin olje på verdensmarkedet. (NTB)

I mai ble fire tankere angrepet i Persiabukta. Sist uke var det to andre, og hver gang har et norsk skip vært involvert. Irans oppførsel sannsynliggjør at de har valgt en offensiv løsning.

Kamalvandi innrømmer at landet allerede har firedoblet sin produksjon av lav-anriket uran, og sier Teheran vil øke anrikningsgraden etter behov. En anrikningsgrad på 3,67 prosent er tillatt etter atomavtalen, men for å kunne produsere atomvåpen, må anrikningsgraden komme opp i 90 prosent.

Ifølge talsmannen trenger Iran uran som er anriket til 5 prosent til atomkraftverket i Bushehr i sør, men også 20 prosent til en forskningsreaktor i Teheran. (NTB)

USA og Israel kommer ikke under noen omstendighet til å tillate at Iran skaffer seg atomvåpen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.