Det iranske regimet erklærer at det har begynt å anrike uran til en renhetsgrad på 60 prosent ved Fordo-anlegget, et lite skritt fra 90 prosent renhet. Det er et meget sensitivt tidspunkt å komme med en slik melding på, både i forhold til uroen internt og fotball-VM.

Fordo ligger under bakken og er vanskelig å slå ut.

Landet varslet i april i fjor at de ville anrike uran til 60 prosent. Alt over 20 prosent er regnet som høyanriket uran. Ikkespredningsavtalen tillater alle land å fremstille høyanriket uran, men atomavtalen med Iran fra 2015 setter en grensen på 3,67 prosent for Iran.

Tidligere har Iran anriket uran med en renhetsgrad på 19,5 prosent. (NTB)

Men etter at Trump sa opp JCPOA-avtalen var det som om regimet ga blaffen. Det begynte å anrike uran til langt høyere verdier og la ikke skjul på det.

Likevel gjenopptok Biden-regimet forhandlinger om en gjenopptakelse av avtalen da det kom til makten. Forhandlingene skjer via Russland som mellommann. Det er ikke direkte kontakt mellom USA og Iran.

For presteregimet vil en atombombe være et viktig signal til opposisjonen som det ligger i åpen strid med. Regimet må bruke stadig hardere vold for å kue folkemassene.

Biden-regimet har vært tause. Det har bare kommet med noen spake uttalelser om den blodige undertrykkelsen.

Saudi-Arabia forstår meldingen er et signal om at presteregimet fortsatt har stormaktsambisjoner. En iransk bombe vil utløse et våpenkappløp. Rivaliseringen har et klart religiøst tilsnitt. Saudierne vokter de hellige stedene og Iran utfordrer også deres religiøse overhøyhet.

Til produksjon av atomvåpen brukes det vanligvis uran anriket til 90 prosent. Den amerikanske tankesmia Institute for Science and International Security sier uran anriket til 60 prosent kan brukes til prøvesprengninger under bakken eller en enkel atombombe, noe som vil gjøre Iran til en atommakt. 60 prosent uran kan også raskt anrikes videre til 90 prosent, skriver instituttet. (NTB)

Et felles angrep mellom Israel og Saudi-Arabia for å stanse Iran kan ikke utelukkes.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.