Nytt

USA og Iran kunngjør enighet om en rammeavtale for regulering av landets atomprogram, men med forbehold om at detaljer ikke er på plass.

Iran får beholde 5.000 sentrifuger, halvparten av idag, men nok til å anrike uran ved anlegget i Natanz. Internasjonal inspeksjon skal sørge for at det ikke skjer, men hva hvis Iran jukser eller ombestemmer seg og kaster dem ut? Avtalen bygger på tillit. Det er det mange internasjonale kritikere som mener ikke er holdbart med et regime som Iran. De krever at Iran ikke har muligheten til å starte produksjonen av en atombombe. F.eks. ved at den anrikede uranen skipes ut av landet.

Meldingen som kom fra Lausanne sier ikke noe om dette avgjørende punkt.

 

According to European officials, roughly 5,000 centrifuges will remain spinning enriched uranium at the main nuclear site at Natanz, about half the number currently running. The giant underground enrichment site at Fordo – which Israeli and some American officials fear is impervious to bombing – will be partly converted to advanced nuclear research and the production of medical isotopes. Foreign scientist will be present. There will be no fissile material present that could be used to make a bomb.

Hvis spørsmålet om hva som skjer med det anrikede uranet er en detalj som er utsatt, er det tvilsomt om Kongressen vil spille på lag med Obama. Hvis Iran får beholde både sentrifuger og anriket uran har prestestyret en kort breakout capability, dvs. de trenger bare noen måneder på å lage en atombombe.

Hvis USA går med på å heve sanksjonene har ikke Vesten noen mulighet til å straffe Iran. En ferdig avtale skal være klar til 30. juni. Da må sanksjonene heves, sier Iran. Det spørs om Kongressen vil gå med på det.

In return the European Union and the United States would begin to lift sanctions, as Iran complied. At a news conference following the announcement, Mr. Zarif said that essentially all sanctions would be lifted after the final agreement if signed.

En avtale med Iran er en stor gamble for Obama. Hvis han feilvurderer og det viser seg at han er blitt lurt, vil det prege hans ettermæle som president.

Det sies at administrasjonen satser på at Iran skal bli en regional stormakt. I det minste er det hva Saudi-Arabia og andre sunni-stater mistenker. De vil granske avtalen med minst like mistenksomme blikk som israelerne.

http://www.nytimes.com/2015/04/03/world/middleeast/iran-nuclear-talks.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0