Ryktene og spekulasjonene har florert: Biden-regimet vil helst inngå en ny atomavtale med Teheran. Men det virket politisk umulig gitt den brutale undertrykkelsen av demokratiprotestene og våpenleveransene til Russland. Men nå sier Reuters at Biden er ved å inngå en avtale med Teheran.

Det kalles en felles rammeforståelse, hvilket antyder at den vil være enda mindre forpliktende enn JCPOA, avtalen som Obama inngikk over hodet på Kongressen.

Rammeavtalen vil gi Iran store fordeler, men det er vanskelig å se at USA får noe igjen annet enn tomme ord. Tony Blinken sier en rammeavtale kan forsinke Irans atomprogram nok til at Israel ikke handler. Men den kan også virke stikk motsatt siden USA gir Iran alle fordeler: Fangeutveksling, frigiving av sperrede konti, og oppheving av sanksjoner mot oljeeksport. Hva mer kan Iran ønske seg?

In the first instance, «that will involve prisoner exchange and unblocking part of Iran’s frozen assets», he said.

Further steps might include U.S. sanctions waivers for Iran to export oil in return for ceasing 60% uranium enrichment and greater Iranian cooperation with the U.N. nuclear watchdog, he said.

Innrømmelsene har håndfaste, mens løftene er vage.

I henhold til JCPOA skulle ikke Iran anrike uran til mer enn 3,67 prosent. Like etter at Trump sa opp avtalen anriket Iran til 60 prosent og enda høyere. Iran kan produsere en bombe i løpet av uker eller måneder.

The Western official said the idea was to create a status quo acceptable for all, getting Iran to avoid the Western redline of enriching to 90% purity, commonly viewed as weapons grade, and possibly even to «pause» its enrichment at 60%.

In addition to the 60% pause, both sides are discussing more Iranian cooperation with the International Atomic Energy Agency and not installing more advanced centrifuges in return for the «substantial transfer» of Iranian funds held abroad, the official said.

The official did not specify whether the pause meant Iran would commit not to enrich above 60% or whether it would stop enriching to 60% itself.

Nå virker det som om Biden-regimet vil formalisere regler som vil gjøre det enda lettere for Iran å skaffe seg bomben. USA griper dermed inn i avspenningen som foregår mellom Teheran og Riyadh. Saudi-Arabia vil ikke sitte rolig å se på at Teheran får atombombe.

Vennligheten mot Iran stemmer dårlig med sanksjonspolitikken overfor Russland. Så sent som onsdag testet Iran en selvmordsdrone over Oman-gulfen.

https://www.reuters.com/world/us-iran-talks-cool-tensions-with-mutual-understanding-2023-06-16/

https://www.reuters.com/world/middle-east/iran-tested-suicide-drone-gulf-us-official-says-2023-06-15/

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.