Nytt

Så mye gjenstår av en avtale mellom USA og Iran at de ble enige om å gå ut med hver sin versjon, bare de ikke motsa hverandre for mye. USA ville være detaljert, der Iran ville være generell.

Noen avgjørende punkt er ikke mulig å vri seg unna: Iran får beholde 5.000 sentrifuger. Men hva kan de spinne? Hva skjer med landets beholdning av anriket uran? Se det avgjørende spørsmål er utsatt til neste runde. Slik inngir ikke tillit.

Obama erklærte at avtalen ikke bygger på tillit, men på det strengeste inspeksjonsregime i historien. Nettopp. Og et inspeksjonsregime er avhengig av tillit. Når Reuel Marc Gerecht og Mark Dubowitz  kan avsløre i Wall Street Journal at det er Sikkerhetsrådet som har ansvaret for inspeksjonene, begynner skepsisen å vokse. S-rådet er ikke handlekraftig når minst ett av vetomaktene, Russland, er i taktisk allianse med Iran.

In an effort to circumvent possible congressional disapproval of his deal-making, Mr. Obama is voluntarily surrendering control of the implementation and verification of any agreement to the Security Council, where American leadership and influence are weak. The U.N.’s International Atomic Energy Agency, a decent little outfit of underpaid and underfunded bureaucrats and inspectors, can do good work when the Security Council is unified. The IAEA’s utility plummets when the council is divided.

Tiden mot seg

Det later til at Obama-administrasjonen har lagt feil strategi. Den skulle ha sett på USAs erfaringer med tidligere rogue states som forfulgte et atomprogram, fra Saddam til Nord-Korea og Pakistan og spurt om de var i overensstemmelse med bestrebelsene på å skaffe seg atomvåpen. Gerecht og Dubowitz sier at alle som leser the Iran-file, vil sitt igjen med et inntrykk av en langsiktig plan om å skaffe seg atomvåpen. Det er ikke noe Iran legger på hyllen sånn uten videre. Iran satser på at det kommer nye korsveier hvor det vil bli umulig for USA å svare med inspeksjoner eller sanksjoner.

The inspections regime in Iran envisioned by the Obama administration will not even come close to the intrusiveness of the failed inspections in Iraq. Worse, once sanctions are lifted and billions of dollars of Iranian trade starts to flow again to European and Asian companies, the U.S. likely will be dealing with a U.N. even more politically divided, and more incapable of action, than in the days of Saddam and the run-up to the Iraq war in 2003.

Sanksjonene sved for Iran, og Obama fraskriver seg først en militær opsjon, så sanksjonene. Da har han ingenting igjen. Så fort Iran er off the hook, utvides mulighetene radikalt og Iran kan bare vente; til Obama går av, til situasjonen i S-rådet er gunstig, til krigslykken snur – alt er faktorer de kan spille på og med.

Derfor kneiset iranerne med hodet da forhandlerne kom hjem. Uavgjort var seier.

iran.umin.javad.zarif

Foto: Irans utenriksminister og sjefforhandler Javad Zarif kommer tilbake til Teheran og feires som en helt.

Some of the last issues were just punted to the next round, including the timetable for lifting sanctions and the specifics of how Iran will dispose of a large stockpile of uranium.

Complicating things further, the Iranians did not want to publish a list of agreed upon points. So it was agreed that each side would put out its own — as long as they did not directly contradict each other.

But the two documents left room for differences. As Mr. Kerry stepped to the microphones on Thursday and talked about all the limits on Iran, and how some would last 15 years, others 25, a few for much longer, Mr. Zarif had a different spin.

“We will continue enriching, we will continue research and development, our heavy water reactor will be modernized, and our facility in Fordo will remain open,” he said.

http://www.nytimes.com/2015/04/04/world/middleeast/an-iran-nuclear-deal-built-on-coffee-all-nighters-and-compromise.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=a-lede-package-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0

http://www.wsj.com/articles/reuel-marc-gerecht-and-mark-dubowitz-irans-negotiating-triumph-over-obama-and-america-1428099801