Iran og Saudi-Arabia begravde fredag stridsøksen etter syv års fiendtlig forhold og vil reetablere diplomatiske forbindelser, takket være Kinas mellomkomst. Kinas inntreden på scenen i en region hvor USA har dominert, er hva man kaller en gamechanger.

Forhandlingene mellom partene har skjedd i Beijing, etter at Xi Jinping foreslo forsoning under sitt statsbesøk i Riyadh i desember.

Innen to måneder skal landene gjenåpne sine ambassader.

Avtalen er mest verdifull for Iran som sliter med protester på hjemmebane og internasjonale sanksjoner.

“For Iran it’s about escaping diplomatic isolation. For China, it’s about deepening their engagement in the region and showing it’s not just an energy consumer. And for Saudis it’s about the Americans,” said Ray Takeyh, an Iran expert at the Council on Foreign Relations and former State Department official and former U.S. diplomat.

FILE – In this photo released by the official website of the office of the Iranian Presidency, President Ebrahim Raisi, left, shakes hands with his Chinese counterpart Xi Jinping in an official welcoming ceremony in Beijing, Tuesday, Feb. 14, 2023. Iran and Saudi Arabia have agreed to reestablish diplomatic relations and reopen embassies after years of tensions. The two countries released a joint communique about the deal on Friday, March 10, 2023 with China, which apparently brokered the agreement. (Iranian Presidency Office via AP, File)

Avtalen er en diplomatisk triumf for Kina. Mens USA er opptatt med krigen mot Russland rykker Kina frem sine posisjoner i et område hvor USA har vært suveren. Biden har klart å fremmedgjøre Saudi-Arabia, ikke minst ved å la Iran fortsette atomprogrammet sitt. Iran skryter nå av at de har anriket uran rundt 80 prosent. Spørsmålet er om avtalen med Saudi-Arabia overlever en iransk atombombe.

 

https://www.wsj.com/articles/saudi-arabia-iran-restore-relations-in-deal-brokered-by-china-406393a1?mod=hp_lead_pos4

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.