Kommentar

To uker etter at han lot sivile skytes ned for fote i Andijan, besøker president Karimov Bejing, og blir mottatt med åpne armer.

Ahead of Mr. Karimov’s arrival on Wednesday, the Chinese Foreign Ministry endorsed his position that the crackdown was necessary to suppress an armed insurrection and that most of the dead were Islamic extremists.

Both China and the United States have sought closer relations with Uzbekistan, part of the former Soviet Union. Beijing has tried to enlist the support of Uzbekistan in fighting Islamic separatism in China’s western region of Xinjiang, while also lining up secure supplies of oil and gas.

Beijings realpolitikk får langt mindre oppmerksomhet enn USAs menneskerettsbrudd. Kina kan derfor ustraaffet steppe inn og skaffer seg innflytelse der regimer blir frosset ut på grunn av undertrykkelse: Det gjelder Iran, Sudan, Nepal, Burma og Zimbabwe.

I tilfelle Uzbekistan er det primært stabilitet i nærområdene som dikterer holdningen:

In Uzbekistan, Chinese experts said Beijing’s overwhelming concern to 2_kommentartain regional stability and prevent recent unrest spilling over into Xinjiang overrode any concerns about Mr. Karimov’s harsh rule.

«China’s 2_kommentar concern is preserving regional security in Central Asia, and in particular fighting separatism,» said Wang Jinguo, an expert on China’s role in Central Asia at Lanzhou University in western China. «Everything else is secondary.»

Man aner en tendens til to standarder: når Kina vil ivareta stabilitet er det forståelig. Når USA vil påvirke utviklingen er det kriminelt.

Men det er også andre signaler i Kinas opptreden: et ønske om å stikke fingeren i øyet på USA, der anledningen byr seg.

Kina har sagt tvert nei til å presse Nord-Korea til forhandlingsbordet om atomvåpen, og har søkt nærmere forbindelser med Iran.

«Energy is clearly one driver for China in the region,» said Arthur Waldron, a China expert at the University of Pennsylvania. «My sense is that they also tend to think that anything that throws sand into the face of the U.S. is a good thing.»

China Gives a Strategic 21-Gun Salute to Visiting Uzbek President