Saudi-Arabia har brutt de diplomatiske forbindelsene med Iran og har gitt iranske diplomater 48 timer til å forlate landet.

Det betyr nok et hakk på eskaleringsspiralen. Lørdag brant den saudi-arabiske ambassaden i Teheran og konsulatet i Mashhad.

saudi.embassy.teheran

Foto: Dramatiske bilder av brann i den saudi-arabiske ambassaden i Teheran. Riyadh synes å ha bestemt seg for å sette Iran på plass, derfor er det ikke sikkert siste ord er sagt med brudd i de diplomatiske forbindelsene.

Det er tydelig tegn til splittelse i den iranske ledelsen. Mens president Rouhani fordømte angrepet på diplomatiske stasjoner og sa det skadet iranske interesser, snakket Den øverste leder om Guds hevn. Tyngdepunktet synes å ligge på den konservative siden.

Oppsiktsvekkende nok ville ikke Obama-administrasjonen kommentere henrettelsen av sheikh Nimr al-Nimr.

In the United States, Benjamin Rhodes, President Obama’s deputy national security adviser, refused to comment specifically on the execution of Sheikh Nimr but said the United States had been complaining to the Saudis for years about human rights issues.

“We also would like to see steps taken by Saudi Arabia and other countries to reduce sectarian tensions in the region,” Mr. Rhodes said.

The European Union, which opposes the death penalty, said that Shiekh Nimr’s execution in particular “raises serious concerns regarding freedom of expression and the respect of basic civil and political rights.”

Obamas Midtøsten-politikk ser ikke ut til å tåle belastninger. Det pågår en sekterisk krig i Midtøsten og når kongedømmet som forsvarer sunni-islam henretter en kjent sheikh tilhørende shia-islam, har ikke USA noe å si?

Det vil bli oppfattet som impotens i Midtøsten, som at USA ikke lenger har noen politikk i regionen.

Lammelsen synes merkelig all den stund presidenten selv flere ganger har uttalt at islam betyr fred. Han har sagt at IS ikke representerer islam. Han kan vanskelig si det samme om Iran og Saudi-Arabia. Er det derfor Obama er taus? Han vet ikke hva han skal si.

Men det gjør Den øverste leder:

“God’s hand of retaliation will grip the neck of Saudi politicians,” Iran’s supreme leader, Ayatollah Khamenei, said in comments reported on his official website.

“The oppressed scholar neither encouraged people to take armed action nor engaged in secret plotting,” he said of Sheikh Nimr. His “only action,” the ayatollah added, was “openly criticizing” the Saudis and “promoting virtue and prohibiting vice — something that stemmed from his religious ardor and devotion.”

http://www.nytimes.com/2016/01/04/world/middleeast/iran-saudi-arabia-execution-sheikh-nimr.html?emc=edit_na_20160103&nlid=30317720&ref=cta