USA har havnet i håpløs rolle i oppgjøret mellom Saudi-Arabia og Iran. USA har en fot i begge leire og skvises. Til dels er det selvvalgt.

Det skumle er at oppgjøret er klassisk stormaktsrivalisering og sekterisk krig på en gang. Det truer med å styrte Midtøsten ut i krig av samme type som Tredveårskrigen i Europa fra 1618-1648. Den ødela nesten Europa.

Barack Obama

USA leverer nå etterretningsdata og drivstoff til de saudi-arabiske flyene som bomber Irans protesje, Houthi-militsen i Jemen.

The United States is flying Predator and Reaper reconnaissance drones over Yemen and transmitting the information to a 20-person American military coordination team divided among Saudi Arabia, Qatar and Bahrain, overseen by Maj. Gen. Carl E. Mundy III, the deputy commander of Marines in the Middle East, said a senior American military official who wanted to remain anonymous because he was discussing targeting procedures.

Under the arrangement, Saudi Arabia gives lists of potential targets to the American analysts for vetting. “We are not choosing their targets, but upon request, we’re providing intelligence to help Saudi Arabia with their precision, effectiveness and avoidance of collateral damage,” the official said.

jemen.bombing.saudi

Foto: Jemen er «a mess» og det er vanskelig å forstå at den ellers så risiko-uvillige Obama har innlatt seg på saudisk side. I Irak er han på Irans. Å frivillig stille seg mellom barken og veden er relativt sjelden.

Dette er risky business for USA. USA hjelper til med å plukke bombemål og saudierne oversender potensielle mål til filtrering/vurdering. Det kommer så tett på aktiv deltakelse i krigen at det kun gjenstår et semantisk skille.

At bombekrigen provoserer Iran er det ingen tvil om. Den øverste leder Ali Khamenei sa sist uke at kongedømmet er overtatt av ustyrlige ungdommer og siktet til kongens nevø, som er pågående. Khamenei hånet også Saudi-Arabia for dets opptatthet av en eventuell iransk bombe, og sa at det står saudierne fritt å skaffe seg en selv. Hvis de klarer.

Ordkrigen mellom Iran og Saudi utspiller seg for åpen scene.

USA får merke at det skjer ting de ikke har kontroll på eller vet om. De blir objekter for andres handlinger. Det liker supermakter dårlig.

Onsdag var Iraks statsminister Haider al-Abadi var i Washington onsdag og sa til pressen at heller ikke Obama var happy med saudiernes bombing av Jemen.

“They want to stop this conflict as soon as possible,” Mr. Abadi said. “What I understand from the administration, the Saudis are not helpful on this. They don’t want a cease-fire now.”

Her forsøkte Abadi å ta Obama til inntekt for sitt syn. Det likte USA dårlig. Dementiet kom øyeblikkelig.

Men det var ikke nok. Den saudi-arabiske ambassaden innkalte til pressekonferanse noen timer senere for å «korrigere». Men saudierne er dårlige på PR. De sier de har tatt ut mange mål, men er ikke presise på hvilke. De benekter at deres bomber har påført sivile tap, hvilket åpenbart er en løgn.

Alliert med Iran i Irak

Samtidig som USA aktivt støtter bombingen av Jemen, deltar de på samme side som Iran i Irak. Kun amerikanske fly gjorde det mulig for shia-milits ledet av iranske rådgivere å erobre Tikrit. Offensiven hadde raskt kjørt seg fast. Fem dagers intens bombing med presisjonsbomber brøt ned IS-motstanden.

USA befinner seg altså mellom barken og veden i Jemen/Irak. Det er ikke en holdbar posisjon i det oppgjøret det brygger opp til mellom sunnier og shiaer. Statsminiser Abadi er selvsagt redd for at Irak kan bli et nytt Libanon, der militser og hærer slåss.

Det hjelper ikke at Russland bruker atomavtalen som påskudd til å levere et avansert missilsystem til Iran.

nytimes.com