Nytt

Bildet: Bildene av resultatet av den saudi-arabiske bombingen av en stor begravelse i Sanaa søndag, var forferdelige. Når det kommer frem bevis for at bombene var amerikanske, får USA et ansvar det ikke kan løpe fra. Når amerikanske skip beskytes, kan man ikke late som man ikke er part i krigen.

Amerikanske krigsskip skjøt torsdag mot radarbatterier tilhørende den Iran-støttede houthi-militsen i Jemen, og grep dermed for første gang direkte inn i krigen, som blir stadig mer destruktiv.

Obama godkjente personlig angrepet, som var en gjengjeldelse for at to amerikanske destroyere ble beskutt søndag og onsdag, uten å bli skadet eller en gang truet.

Søndag var dagen da saudi-arabiske fly bombet et begravelsesfølge i Sanaa. 140 mennesker ble drept og 525 såret. Det var et massivt angrep i fire omganger.

Blant ruinene ble det funnet rester av amerikanske bomber, kan the Intercept meddele.

 

FRAGMENTS OF WHAT APPEAR to be U.S.-made bombs have been found at the scene of one of the most horrific civilian massacres of Saudi Arabia’s 18-month air campaign in Yemen.

Aircraft from the Saudi-led coalition on Saturday bombed a community hall in Sana’a, Yemen’s capital city, where thousands of people had gathered for a funeral for Sheikh Ali al-Rawishan, the father of the rebel-appointed interior minister. The aircraft struck the hall four times, killing more than 140 people and wounding 525. One local health official described the aftermath as “a lake of blood.”

Multiple bomb fragments at the scene appear to confirm the use of American-produced MK-82 guided bombs. One fragment, posted in a picture on the Facebook page of a prominent Yemeni lawyer, says “FOR USE ON MK-82 FIN, GUIDED BOMB.”

jemen-bombing-funeral

Pentagon forsvarte at de tok ut radarbatteriene med at det to ganger – søndag og onsdag – ble skutt missiler mot amerikanske destroyere i Bab el-Mandeb-stredet, ved innseilingen til Rødehavet. Ingen av missilene truet skipene.

Likevel ville Obama markere at angrep ikke tolereres.

“These limited self-defense strikes were conducted to protect our personnel, our ships and our freedom of navigation in this important maritime passageway,” the Pentagon said in a statement. “The United States will respond to any further threat to our ships and commercial traffic.”

Men Obama overser at USA ikke er noen nøytral observatør i krigen. USA støtter Saudi-Arabia, som fører en brutal bombekrig, med både refueling og etterretning. Ved å skyte tilbake bekrefter USA sin partiske rolle i krigen.

“These limited self-defense strikes were conducted to protect our personnel, our ships and our freedom of navigation in this important maritime passageway,” the Pentagon said in a statement. “The United States will respond to any further threat to our ships and commercial traffic.”

Det virker ikke som om Obama-administrasjonen har tenkt over konsekvensene. Den har inngått en historisk avtale med Iran, og lar Iran redde Assad i Syria, sammen med Hizbollah og Russland. Men i Jemen er Iran motstander.

New York Times skriver at Obama lot Saudi-Arabia gå til krig i Jemen for å sikre seg kongedømmets støtte til avtalen han var i ferd med å inngå med Iran.

Dette er ikke politikk. Det er ikke strategisk tenkning, men en helt håpløs forståelse av hvordan Midtøsten fungerer.

The strikes against the Houthi rebels marked the first time the United States has become involved militarily in the civil war between the Houthis, an indigenous Shiite group with loose connections to Iran, and the Yememi government, which is backed by Saudi Arabia and other Sunni nations. The strikes were approved by President Obama, said Peter Cook, the Pentagon spokesman, who warned of more to come if American ships were fired upon again.

Angrepene vitner om dårlig lesning av situasjonen. De fruktesløse angrepene på amerikanske destroyere er en bagatell mot det som preget nyhetsbildet fra Jemen: Det grusomme bombeangrepet på begravelsesfølget i Sanaa søndag, der 140 ble drept. Saudierne påsto først at det ikke var dem, men all informasjon tyder på at det var dem.

Hvorfor bombe en begravelse? USA har funnet seg i at Saudi-Arabia bruker drivstoff og etterretning til en brutal bombekrig som rammer sivilbefolkningen. Det kan være houthi-militsen ville sende USA et signal. Obama svarer, men det virker ikke som han forstår at han dermed blir krigspart med Saudi-Arabia. Det er ingen bagatell i dagens Midtøsten.

De første signalene etter bombingen var at USA ville granske sin støtte til Saudi-Arabia:

The strike prompted the administration to promise a review of the American military assistance to the Saudis “so as to better align with U.S. principles, values and interests.”

I stedet går USA aktivt inn. Det kan bare styrke oppfatningen av amerikanere som kyniske og hyklerske.

Tallene taler sitt tydelige språk:

The American military has refueled more than 5,700 aircraft involved in the bombing campaign since it began, according to statistics provided by United States Central Command, which oversees American military operations in the Middle East.

Hvis det er amerikanerne som leverer drivstoffet og etterretningen, hvor tett kan du komme på en krig uten å ha et medansvar?

Ifølge FN-utsendingen er 4.000 sivile drept av bombingen. Verre er at infrastrukturen er ødelagt og at landet er truet av hungersnød.

Dette må USA ta et ansvar for. Likevel valgte Obama å selge våpen for 1,29 milliarder dollar til Saudi-Arabia i år. Men dette er bare en brøkdel av våpensalget. (Se egen sak) Senatet har begynt å brumme. De er ikke lenger like begeistret for alliansen.

Obama ga grønt lys til krigseventyret, i håp om saudisk støtte til Iran-avtalen. Det er en så naiv forståelse av konflikten mellom sunnier og shiaer at man lurer på om Obama mangler selv en elementær forståelse.

The Saudi-led campaign began in March 2015, about a year after the Houthis and army units loyal to Yemen’s former president, Ali Abdullah Saleh, began battling to oust the country’s current president, Abdu Rabbu Mansour Hadi.

Despite skepticism in Washington about the wisdom of the campaign, the Obama administration threw its support behind the Saudis, in part because it needed support in Riyadh for the nuclear deal it was then negotiating with Iran, a bitter enemy of Saudi Arabia.

Besides providing intelligence and refueling help, the Pentagon sent a team of military personnel to Saudi Arabia to assist the planners of the air campaign.

Yet the Saudi campaign has failed to dislodge the Houthis from Sana. Much of Yemen is now on the brink of famine, and reports of civilians’ being killed in airstrikes by the Saudi-led coalition have become routine. In August, the aid organization Doctors Without Borders said it was withdrawing its personnel from the country after the coalition bombed several of its medical facilities.

USA kaller russernes oppførsel i Syria for barbarisk. Hillary Clinton kalt det krigsforbrytelser søndag. Men USA støtter aktivt en krigførende part som bomber sykehus og begravelsesfølger i et annet muslimsk land.

Er dette tegn på smartness, eller er det tegn på en taper?

Hvlken moralsk overlegenhet er det USA kan slå i bordet med?

Ikke rart Lavrov smiler.

http://www.nytimes.com/2016/10/13/world/middleeast/yemen-rebels-missile-warship.html?emc=edit_na_20161013&nlid=30317720&ref=cta&_r=0

https://theintercept.com/2016/10/10/photos-show-fragments-of-u-s-bombs-at-site-of-yemen-funeral-masssacre/