Nytt

Krigen i Jemen er hittil ikke blitt gjenstand for den helt store interessen i Norge. Israel er jo ikke involvert, og det er allerede slitsomt nok å forholde seg til de andre konfliktene i regionen. Notiser om tusen drepte på en måned, herunder mange barn, gjør lite inntrykk uten bilder døgnet rundt.

Status for det lutfattige, korrupte og overbefolkede landet lengst sør på Den arabiske halvøy, har lenge vært politisk ustabilitet, stridigheter mellom vekselvis rivaliserende og troløst allierte klaner av velkjent Midtøsten-merke, et nærvær av al-Qaida som amerikanerne har bekjempet med droner, og Saudi-Arabias påvirkning i det som er deres egen bakgård.

Den smule normalitet som har kjennetegnet elendigheten, har forhindret at landet har kommet i sentrum for Europas oppmerksomhet. Men med saudiarabernes bombing av landet, som ble innledet den 26. mars, risikerer denne kontinuiteten å bli brutt, og europeernes likegyldighet med den.

Saudi-Arabias sier hensikten med bombingen er å forhindre at makten i landet overtas av den shia-muslimske Houthi-militsen støttet av Iran. Det er ikke nødvendigvis helt oppriktig, skriver The Independents erfarne Midtøsten-korrespondent Patrick Cockburn.

In fact, the Houthis’ seizure of so much of Yemen over the past year has little to do with Iran. It has much more to do with their alliance with their old enemy, former president Ali Abdullah Saleh, who still controls much of the Yemeni army. This enabled the Houthis, whose strongholds are in the north of the country, to capture Sanaa easily last September, though UN experts note that the capital “was guarded by no less than 100,000 Republican Guards and Reserve Forces, most of them loyal to the former president”.

The Saudi air campaign is geared more to inflicting severe damage on the units of the Yemeni army loyal to Saleh than it is to weakening the Houthis.

I utgangspunktet er Jemen for splittet til at noen enkelt aktør kan dominere landet alene. Problemet er, sier Cockburn, at Saudi-Arabia risikerer å sette i gang noe de ikke har kontroll over. De risikerer å gjøre Jemen til en mye farligere arena for sunni/shia-konflikt enn den truet med å være i utgangspunktet.

[Th]e air war has been justified by Saudi Arabia to their own citizens and the Sunni world as a counterattack against Iranian and Shia aggression. It will not be easy for Riyadh to back off from these exaggerated claims to reach the sort of compromises required if Yemen is to return to peace. A further danger is that demonising the Houthis as Iranian puppets may well prove self-fulfilling, if the Houthis are compelled to look for allies wherever they can find them.

Yemenis insist that their society has not traditionally been divided along sectarian lines between the Zaidi Shia, a third of the population, and the two-thirds of Yemenis who are Sunni. But this could change very quickly as the Yemen conflict gets plugged into the wider and increasingly warlike regional confrontation between a Sunni coalition led by Saudi Arabia and a Shia counterpart led by Iran.

En permanent krigstilstand langs disse linjer i Jemen kan fjerne siste rest av stabilitet i landet, og det kan ende opp som Syria eller Libya: i et anarki folk vil bort fra.

This is the sort of national calamity that is filling the boats and rafts crowded with desperate emigrants that are heading across the Mediterranean for Europe.

Det er ingen grunn til å tro at Saudi-Arabia vil ta imot flere flyktninger fra Jemen enn fra Syria (null), ei heller vil jemenittene være ukjent med hvor syrerne har tatt veien, så i verste fall er det som skjer nå forspillet til neste menneskestrøm nordover. Det er registrert rundt 90 fra Jemen i norske asylmottak. Skal vi tippe antallet vil stige?

Det smarteste for jemenittene vil nok være å ta seg over til det afrikanske kontinent – altså en motsatt trafikk av det som var normalen tidligere –, og benytte seg av rutene derfra til Europa (hvor man ved behov kan spille syrer). Skal tro om det har begynt alt?

 

The Independent