Nytt

Al-Qaida i Jemen, AQAP, har hatt militær fremgang og erobret både en flyplass og en havn i sør. Det skjer fordi Saudi-Arabias bombing gjør at al-Qaidas motstanderne har andre ting å tenke på. USAs aktive støtte til Saudi-Arabia er altså med på å gi al-Qaida større handlingsrom.

Men enda viktigere er at al-Qaida for første gang har inngått allianser med klanledere for store stammer. Det gir al-Qaida et fotfeste de har manglet.

Offisielt heter det at Saudi-Arabia bomber for å gjenreise stabilitet og orden. Resultatet er det stikk motsatte: Kaos.

Al Qaeda’s branch in Yemen took control of a major airport and an oil export terminal in the southern part of the country on Thursday, expanding the resurgent militant group’s reach just two weeks after it seized the nearby city of Al Mukalla and emptied its bank and prison.

Local officials said that fighters belonging to the group Al Qaeda in the Arabian Peninsula, also known as AQAP, took control of the Riyan Airport and a nearby military base outside Al Mukalla, the fifth-largest city in Yemen. The group also seized the Dhabah oil terminal on the Arabian Sea coast, which the group had tried to capture before, according to Yemeni officials.

Al-Qaida tømte sentralbankfilialen, og det lokale fengsel. Hundrevis av fanger ble satt fri, blant dem ledende al-Qaida-folk. Hæren sto tidligere mot al-Qaida. Den har mer eller mindre gått i oppløsning. Noen har fulgt tidligere president Saleh som er alliert med houthi-militsen, andre har mistet kamplysten.

Al Qaeda’s adversaries in Yemen are largely in disarray or distracted by other fighting. Military units have melted away or put up little resistance as Al Qaeda has advanced. The Houthis, a militia movement from northern Yemen that is considered Al Qaeda’s most determined foe, have been preoccupied with battles against rival militias across the country, and their fighters have been battered by aerial assaults from the Saudi-led Arab coalition, which is trying to restore the exiled government to power.

Saudi-Arabias bombing fremstår mer som et ønske om hevn over houthiene. Det gir ikke mye stabilitet. Al-Qaida utnytter det nye handlingsrommet til å inngå nye alllianser.

Still, the Saudi assaults on the Houthis have indirectly helped empower Al Qaeda in ways the group had not enjoyed before. Its fighters are now developing relations with Yemeni tribal leaders who share antipathy for the Houthis and their allies, said Jamal Benomar, the United Nations diplomat who had unsuccessfully sought to achieve a political reconciliation in Yemen.

“For the first time, Al Qaeda is building a strategic alliance with the tribes,” Mr. Benomar, who has requested a reassignment, said in an interview at The New York Times on Wednesday. “It is a strengthened and dangerous Al Qaeda. This is what worries everybody.”

USA innrømmer nå at det er al-Qaida som profiterer på bombingen av houthiene.

In Washington, Pentagon officials acknowledged that the American-backed Saudi airstrikes have created more space for Al Qaeda to gain territory. Defense Secretary Ashton B. Carter, in a news conference, called gains by the group “of serious concern” to the United States. “It’s obvious that it’s easier to do our counterterror operations when there’s a settled government” in Yemen, he said. “In the meantime, we need to, and do, protect ourselves against AQAP. Because they are dangerous.”

Den nye forsvarsministeren Ashton B. Carter forsvarte Saudi-Arabias bombeangrep:

Mr. Carter characterized the Saudi objective in Yemen as restoring “a political process there in which a legitimate government can be established.”

Hvordan er det mulig at USA frivillig har latt seg bli gissel i rivaliseringen mellom Iran og Saudi-Arabia?

USA har drept titalls al-Qaida-medlemmer i Jemen med droner. Det har likevel ikke stanset AQAP.

Nå ekspanderer al-Qaida i skyggen av en krig USA støtter.

jemen.rubeih.al-qaida

Foto: Så sent som mandag drepte amerikanske droner en av al-Qaidas fremste ledere i Jemen, saudieren Ibrahim al-Rubeish (35). Rubeish satt fem år på Guantanamo. Det hjalp ikke. Tilfellet Jemen viser svakheten ved Obamas doktrine overfor terror: Han misliker konfronterende politikk, han misliker militære intervensjon og foretrekker «clean» operasjoner som droner. De koster minst. Men hva hjelper det når strategien er feilslått og Obama satser på Saudi-Arabia som ikke vil stanse radikaliseringen, men rivalen Iran. Hva er forskjellen på de to?

I stedet for stabilitet har Saudi-Arabia skapt en voksende humanitær krise. Landet bruker dyrkbar jord til khat og må importere all mat. Saudi-Arabia har blokkert havnene og flyplassene.

The political deadlock has contributed to increasingly dire assessments from international aid agencies about the toll on civilians in Yemen, a country that must import nearly all of its food. The Saudi-led military coalition has imposed an air and sea blockade, which, along with the fighting, has caused critical shortages of food and fuel in many cities, including Sana, the capital, and Aden, a southern port gripped by combat for weeks.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner må trå til, med mat og medisiner.

Samtidig har saudierne ved USAs hjelp bombet mål som også har drept sivile. FN mener at 364 sivile er drept. Så får USA også dette på samvittigheten.

Jemen var et kaotisk land, nå er det i ferd med å gå i oppløsning.

http://www.nytimes.com/2015/04/17/world/middleeast/khaled-bahah-houthi-rebel-yemen-fighting.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news