Nytt

Anders Dale var en av grunnene til at USA innførte nye regler om at reisende til USA må slå på sine elektroniske apparater for å vise at de virker.

I et intervju med Fox News sier leder av sikkerhetskomiteen i Representantenes hus, Michael McCaul, at det var folk som Dale som utløste de nye reglene.

Det finnes flere vestlige som al-Qaida har rekruttert, særlig fra krigen i Syria. Folk med plettfrie rulleblad og vestlige pass som lettere sklir gjennom kontroller og filtre. Men Dale er den eneste hittil som er navngitt og som er plassert på State Departments liste over særlig utvalgte terrorister.

Så er man farlig.

Dale skal være lært opp av al-Qaidas mastermind, Ibrahim al-Asiri, både fordi det utvider al-Qaidas muligheter og som en forsikring i tilfelle han selv blir drept av en drone. Al-Asiri står høyt på listen.

 

The chairman of the House Homeland Security Committee, Michael McCaul, R-Texas, told Fox News that Al Qaeda’s desire to bring down a U.S. commercial jet is greater now than it was before 9/11, and the terrorist group has the capability and potential to do so, especially with the growing number of Western recruits fighting alongside the Al Qaeda affiliate in Syria known as the al Nusra front.

«Al Qaeda has not given up on its threat to the aviation sector. I can’t stress that enough,»McCaul said. «It was before 9/11 and it’s even stronger after 9/11.”

«A Norwegian who can maybe blend in more into society that doesn’t look like the typical Muslim radical extremist, with this type of expertise in bomb making with clean travel documents is precisely the threat that I think Homeland Security officials are concerned about,»McCaul added.

«We have Western Europeans.We have some Americans. We have Australians in Syria, foreign fighters that are training in this capacity and so that gives me great concern of the ability to pull off a bombing plot on an airline.»

McCaul said that with Al Qaeda in Yemen providing the technical expertise and the Western recruits in Syria the manpower, Dale is the new face of the terrorist threat.

Det er spesielt å venne seg til å lese om en navngitt nordmann som en av verdens farligste terrorister.  McCaul snakker spesifikt om hva Anders Dale er lært opp til og hvor farlig han er.

The State Department designation highlighted Dale’s bomb-making capabilities. «As part of AQAP (Al Qaeda in the Arabian Peninsula), (Anders) Dale has received terrorist training and was taught to make bomb-belts, improvised explosive devices, and larger explosives used in car bombs,» a Department statement said.

Amerikanske myndigheter innførte de nye reglene for passasjerkontroll på direkteruter 2.juli. Den 15. juli kom meldingen fra State Department om Dale.

Artikkelen i Fox News er skrevet at Catherine Herridge, som er spesialist på terror og sikkerhet. Hun er forfatter av boken «The Next Wave: On the Hunt for Al Qaeda’s American Recruits».

http://www.foxnews.com/politics/2014/07/22/norwegian-citizen-linked-to-increased-airport-security-screening-congressional/