Nytt

Det er en grunn til at Anders Cameroon Østensvig Dale er kategorisert som en særlig farlig terrorist. Amerikanske tjenestemenn sier at han har fått opplæring av Ibrahim al-Asiri, som er al-Qaidas bombeoppfinner.

Det er al-Asiris siste nyvinninger på smart-bombefronten som gjør at flyreisende, i det minste til USA, må vise frem om deres elektroniske apparater fungerer. Amerikanerne frykter at al-Asiri har utklekket smartbomber, hvor batteriene ersattes av eksplosiver som hverken kan luktes eller synes.

Bill Roggio i Long War Journal har snakket med amerikanske tjenestemenn som forteller om Østensvig Dales opplæring:

US intelligence officials contacted by The Long War Journal said that Dale was likely trained by Ibrahim al Asiri or one of his lieutenants. Asiri is a Specially Designated Global Terrorist who is AQAP’s master bomb maker and has been implicated in several of the terror group’s plots to carry out bombings in the West. Considered to be al Qaeda’s most innovative bomb maker, Asiri has boasted that he has trained others to manufacture explosive devices for AQAP. Asiri is known for building the so-called underwear bomb and for designing explosive devices that are disguised as items such as printers.

In the past, Dale is thought to have been operating in northern Yemen. In 2012, he was spotted in Azzana and Dammaj in northern Yemen.

Østensvig Dale er dermed i samme kategori som al-Asiri, også han er kategorisert som en Specially Designated Global Terrorist.

Man kan gå ut fra at al-Asiri står på listen som USA vil likvidere med drone, om de får sjansen.

Den danske infiltratøren Morten Storm har fortalt hvordan han forsøkte å komme innpå al-Asiri.

Storms liv som konvertitt og al-Qaida-medlem er fortalt i 75 artikler av Jyllands-Posten, den første ble publisert i oktober 2012. Storm lot seg verve av danske PET som igjen stilte ham til disposisjon for CIA.

Storm spilte en nøkkelrolle i arbeidet med å finne en av al-Qaidas mest suksessfulle predikanter, Anwar al-Awlaki. Awlaki ble drept av en drone i oktober 2011. Det var en stor seier for USA. Awlaki hadde vokst opp i USA og kunne snakke til engelskspråklige på en helt annen måte enn arabiske islamister. Han var inspirator for Nidal Malik Hasan, psykiateren som skjøt 13 medsoldater på Fort Hood-basen i Texas 5. november 2009.

I begynnelsen av juli utkom boken om Morten Storm Agent Storm, My life inside al-Qaida.

Storm forteller en utrolig historie og Jyllands-Posten hadde vansker med å tro det de hørte da han første gang tok kontakt.

Relevansen for historien om Østensvig Dale er at det viser at konvertitter finnes helt i toppen av al-Qaida. Storm var agent og hans historie vil garantert øke mistenksomheten mot utlendinger.

Hvis Østensvig Dale er opplært av al-Asiri er han både dyktig og høyt motivert.

Vanskelig å ta

Norske medier har i to år skrevet om konvertitter og norskfødte muslimer som verver seg til hellig krig. Men de later til å ha vanskelig for å ta inn over seg at en norsk nordmann kan tilhøre det operative toppsjiktet til al-Qaida.

State Departments etterlysning er bevis på at Østensvig Dale har en slik rolle, og artikkelen i Long War Journal forklarer hvorfor.

Al-Asiri utvikler hele tiden bomber som skal lure kontrollsystemer. Bomber i printerkassetter, var nær ved å lykkes. Et annet mer morbid eksempel er bomber plassert inne i kroppen. Hans egen bror fikk en bombe i anus, som ble sprengt da han møtte Saudi-Arabias sikkerhetsminister. Ministeren overlevde. Det gjorde ikke broren.

Hva kan norske mediers uvilje mot å ta Østensvig Dales rolle inn over seg, skyldes?

Det kan ligge i et psykologisk faktum: Hellig krig er noe andre driver med, ikke en norsk nordmann fra Nesodden, med fortid på venstresiden, og kandidat for Miljøpartiet De Grønne ved kommunevalget.

Da kommer virkeligheten litt for tett på.

Mediene har ellers skrevet så mye om Østensvig Dale at det burde være mulig å lage en mer detaljert profil på ham.

Det fremgår at medlemmer av familien slo alarm til myndighetene to ganger. Første gang var etter den voldelige oppløpene i Oslo mot pro-Israel-demonstrasjonen utenfor Stortinget. Da skal Østensvig Dale ha spilt en aktiv rolle. Han hadde allerede konvertert i 2008.

Andre gang var da han hadde tre måneders visum til Jemen, men ikke kom hjem.

http://www.longwarjournal.org/archives/2014/07/us_adds_norwegian_aq.php