Feature

Det viser seg nå at en tredje av al Qaidas toppfolk kan ha blitt drept i Jemen fredag. I tillegg til Anwar al-Awlaki og Inspire-redaktør Samir Khan, ble også bombemakeren Ibrahim al-Asiri drept, sies det.

Christopher Boucek, a scholar who studies Yemen and al-Qaida, said al-Asiri was so important to the organisation that his death would ‘overshadow the news of al-Awlaki and Samir Khan.’

Det gjør angrepet til det mest suksessfulle siden Osama bin Laden ble drept i Pakistan i mai.

To av de drepte – Awlaki og Khan – var amerikanske statsborgere. Borgerrettsgruppen ACLU liker ikke at myndighetene kan drepe amerikanske statsborgere uten rettssak. Men det er ingen tvil om at Awlaki og Khan propaganderte for angrep på USA, med detaljerte bombeanvisninger. Awlaki skal dessuten ha gått over i en operasjonell rolle, og det var da CIA satte han på capture or kill-listen.

Faren til Awlaki, Nasser, er tidligere landsbruksminister i Jemen. Familien bor i USA. Han har anlagt sak mot amerikanske myndigheter før sønnen ble drept. En dommer avviste klagen med henvisning til at en domstol umulig kan avgjøre om Awlaki er en terrortrussel.

Amerikanske myndigheter utelukker ikke hevnangrep.

‘Khan had extensive contacts in New York City and published the English language Inspire Magazine, which instructed lone wolves on how to build bombs at home, and in the most recent issue identified Grand Central Station as a target,’ he said.

Awlaki var farlig fordi han kjente det amerikanske samfunnet og hadde kontakt med mange av terroristene som rammet eller forsøkte å ramme USA, helt tilbake til 9/11. Awlaki hadde kontakt med de to saudi-arabiske terroristene som kom til San Diego, og som FBI visste om, men ikke gikk videre med.

Awlaki gjorde den gang mer enn å preke i en moske. Han ble også pågrepet flere ganger for å kjøpe sex av prostituerte.

Strike three, you’re out: Top bomb-maker was also killed in drone attack on American terrorists in devastating blow to Al Qaeda

Strike three, you’re out: Top bomb-maker was also killed in drone attack on American terrorists in devastating blow to Al Qaeda