Nytt

Dzjokhar Tsarnajev (19) har opplyst at han og broren opprinnelig hadde tenkt seg en selvmordsaksjon på 4. juli, nasjonaldagen, men at de ble ferdig fortere enn beregnet med bombene.

De kjørte rundt i byen, på jakt etter mål, og bestemte seg for målområdet til maraton-løpet, har Tsarnajev forklart.

The brothers finished building the bombs in Tamerlan’s apartment in Cambridge, Mass., faster than they had anticipated, and so decided to accelerate their attack to the Boston Marathon on April 15, Patriots’ Day in Massachusetts, according to the account that Dzhokhar provided to authorities. They picked the finish line of the marathon after driving around the Boston area looking for alternative sites, according to this account.

Dzjokhar har også forklart at de hørte på prekenene til Anwar al-Awlaki, amerikaneren som ble predikant for al-Qaida.

Brødrene lærte å bygge bombene av bladet Inspire som i sitt første nummer hadde en artikkel som het: “Make a Bomb in the Kitchen of Your Mom”.

Bladet ble redigert av en annen amerikansk borger, Samir Khan. Han og al-Awlaki ble drept av amerikanske droner i Jemen på dagen 11. september 2011.

Det er fremkommet i avhør at brødrene reagerte på amerikanernes krigføring i Irak og Afghanistan, og at de hadde en oppfatning om at islam var under angrep fra Vesten.

Amerikansk politi mener å ha funnet ut at Tamerlan var i kontakt med en kjent islamist i Dagestan, Mahmoud Mansur Nidal. Tamerlan var i Dagestan i seks måneder i 2012. I forkant av besøket varslet russerne om at Tamerla og moren var blitt radikalisert. FBI intervjuet ham, men fant ikke noe å sette fingeren på.

 

http://www.nytimes.com/2013/05/03/us/Boston-bombing-suspects-planned-july-fourth-attack.html?pagewanted=2&hp