Nytt

To medstudenter av Dzjokar Tsarnajev er arrestert i Boston mistenkt for  å ha bistått med  å skjule spor, bl.a sier politiet at en laptop er kastet. Rollen til en tredje mistenkt er uklar.

De to medstudentene er fra Kazakhstan og var i USA på studentvisum. At de var med å skjule spor etter terror mot sivile vil gi negativ oppmerksomhet hos amerikanere.

The men, Dias Kadyrbayev and Azamat Tazhayakov, both 19 and citizens of Kazakhstan in the United States on student visas, are scheduled to appear in court Wednesday afternoon, the Justice Department said.

A third man, Robel Phillipos, 19, of Cambridge, Mass., was charged with lying to federal law enforcement officials during an investigation of the bombing, according to a criminal complaint charging the men.

..

Last week investigators searching for evidence in the bombing inquiry combed through garbage at the Crapo Hill Landfill in New Bedford, Mass., near the University of Massachusetts Dartmouth campus. They were looking for a laptop computer belonging to one of the brothers. It is unclear whether the laptop has been located, but investigators have said they believe that the computer may have been thrown out.

President Barack Obama holdt en tale der han forsvarte FBIs innsats. FBI ble varslet av russerne i mars 2011 om at Tamerlan Tsarnajev var blitt radikalisert. FBI sjekket Tamerlan, innkalte ham til intervju, men fant ikke noe å gå videre på. Saken ble droppet. Obama sa også at de to brødrene var selvradikaliserte. Men etterforskningen tyder på at flere var involvert, også i radikaliseringen, bl.a deres mor Zubeida har utviklet seg i samme retning. Hun tror sønnene er uskiyldige og at amerikanske myndigheter står bak.

“Based on what I’ve seen so far, the F.B.I. performed its duties. Department of Homeland Security did what it was supposed to be doing,” Mr. Obama said at a White House news conference. “But this is hard stuff.”

The president suggested that the brothers were “self-radicalized” and therefore harder to catch than terrorists who are part of a large network. He said Russian officials had been “very cooperative” since the bombings, as American investigators have traveled to Dagestan in southern Russia to try to reconstruct Tamerlan’s activities during a six-month visit last year.

 

Etterforskerne sier at kona til Tamerlane, Katherine Russel, har sluttet å samarbeide med dem og ikke lenger svarer på spørsmål.

 

http://www.nytimes.com/2013/05/02/us/3-more-people-in-custody-in-boston-bombing-case.html?hp