Nytt

Djokhar Tsarnajev er tatt av politiet. Han hadde gjemt seg i en båt som lå til vinteropplag i en bakhage til et hus i Watertown, melder The New York Times.

Det var ikke politiet som fant 19-åringen, det var eieren av huset. Han hadde tilbrakt hele dagen innendørs til kl. 18.00, slik politiet hadde pålagt folk. Da fristen  var over, gikk mannen ut. Da oppdaget han blod på båten som sto til lagring. Han lettet på presenningen og så en mann innsmurt i blod. Mannen trakk seg raskt tilbake og ringte politiet. Da de kom, oppsto skyting, som pågikk en times tid. Tsarnajev ville ikke overgi seg. Men han var hardt skadet og hadde til slutt ikke noe valg. Skadene fikk han da han og broren var  i en intens skudduell med politiet natt til fredag.

terror.boston.djokhar.tsarnajev

 

Det alle nå spør seg, er hvordan brødrene Tsarnajev ble terrorister. De hadde fått komme til USA og hadde en fremtid her, likevel valgte de å angripe, ikke myndighetene, men uskyldige sivile. Hva skjedde? Ledetrådene har hittil ikke vært mange. Men en reise som den eldste broren Tamerlan foretok til Russland i 2012, vil bli gransket.

I forkant av den rettet Russland en forespørsel til amerikanske myndigheter om å sjekke om Tamerlan kunne være suspekt. De hadde tydeligvis noe på ham. Amerikanske myndigheter sjekket hvilke websider han besøkte, og FBI foretok til slutt et intervju. Resultat: negativt. Tamerlan fikk besøke Russland og var der i syv måneder. Han besøkte sin far i Makhaskhala, hovedstaden i Dagestan, naborepublikken til Tsjetsjenia. Sammen besøkte de slektninger i Tsjetsjenia. Faren Ansor forsikrer at de kun snakket med fettere og kusiner. Men han er kanskje ikke den mest pålitelige. Selv fredag nektet faren å tro at sønnene var terrorister. De var blitt syndebukker. Noen andre hadde gjort det, mente han.

Reisen Tamerlan foretok, vil garantert bli gransket. Traff han noen? Skjedde terrorangrepet i forståelse med andre?

De to brødrene var ellers ikke redde for å si at det var de som var terroristene. Da de kapret en bil fredag, fortalte de eieren, som de til å begynne med tvang til å kjøre, at det var de som sto bak mandagens terrorbomber. Det var ingen angrende synder som rømte. Under biljakten ble en politimann drept, og da de senere made a stand i Watertown, såret de en annen politimann, som nesten blødde i hjel. Det var det rene gateslag som foregikk midt på natten i den rolige byen. Folk trodde ikke sine egne øyne.

Det endte med at Tamerlan ble alvorlig såret og ble liggende. Da hev Djokhar seg i bilen, som nå var en sportsbil – de hadde byttet underveis – og ga full gass, rett mot politiet. Akkurat som på film kjørte han tvers gjennom politietsperringen og kom seg unna. Politiet stengte av et stort område og gikk fra dør til dør. Da Djokhar endelig ble funnet, var han i en båt like utenfor området.

 

http://www.nytimes.com/2013/04/20/us/boston-marathon-bombings.html?pagewanted=3&_r=0&hp