Philip Manshaus i Asker og Bærum tingrett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

En av politibetjentene som snakket med Philip Manshaus ved moskeen i Bærum, mener 22-åringen tidvis fremsto som et barn etter pågripelsen.

– Jeg oppfattet ham som et barn som var usikker og redd, men som samtidig hadde vist både handlingskraft og evne til å gjennomføre ting, sa politibetjenten som torsdag ettermiddag vitnet over telefon under rettssaken i Asker og Bærum tingrett.

Politimannen var en av de første som snakket med Manshaus etter angrepet på Al-Noor islamic Centre.

– Han fremsto som et barn i de situasjonene der jeg viste ham omsorg. Da jeg tørket blod av ansiktet hans eller ga ham vann. Det var i de korte øyeblikkene hvor jeg så et glimt av sårbarhet, sa betjenten.

Trodde Manshaus hadde bombe

Manshaus sa også, ifølge vitnet, at de var i fare, og at de måtte komme seg vekk.

– Det fremsto som han mente det han sa. Jeg oppfattet det som at han mente at hvis jeg ønsket å bevare livet mitt, så måtte vi dra derfra, sa han.

– Den første følelsen jeg fikk, var: Det er en bombe her, og jeg må agere for at ikke menneskeliv skal gå tapt, sa betjenten.

Fortalte om stebrorens rasistiske holdninger

Også tanta til Philip Manshaus forklarte seg i retten torsdag. Den første delen av forklaringen hennes gikk bak lukkede dører.

Da dørene åpnet igjen tegnet hun et bilde av en gutt som i oppveksten var sosial, hadde mange venner og var godt likt.

– Han var den foretrukne barnevakten, sa kvinnen, som er søster til Philips far.

Tanta fortalte også at Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, som Manshaus har tilstått drapet på, fortalte henne om stebrorens holdninger i en samtale like etter nyttår i 2019.

– Johanne sa at Philip hadde litt rasistiske holdninger, men der og da koblet jeg ikke det opp mot henne og at det var problematisk for henne, sa kvinnen.

– Helt uforståelig

Den siste gangen tanta så Philip før angrepet var dagen før, da hun var på besøk i Manshaus-familiens hus i Snaret i Bærum.

– Philip virket litt fjern. Han ble med i en gruppeklem med sønnen min og meg, og jeg husker at jeg reagerte på at han var litt stakkato i bevegelsene, og at det ble en brå slutt på klemmen. Det var en annerledes klem enn vi vanligvis hadde, sa hun.

Tanta reagerte med vantro da hun fikk en telefon fra sin stedatter om at det sto på nettet at nevøen sto bak terrorangrepet, og at det ble vist til innlegg Manshaus hadde lagt ut på nettet.

– Jeg tenkte at det måtte være noen som hadde hacket kontoen hans. Det var helt uforståelig for meg at han kunne stå bak noe slikt, sa kvinnen.

Brødrene bak lukkede dører

Tanta har besøkt den tiltalte i fengselet flere ganger etter angrepet.

– Jeg har sagt til ham at jeg ikke forstår hvordan han kunne begå disse handlingene. Da har han vel sagt: Det forstår jeg.

Også Philip Manshaus’ to eldre brødre forklarer seg for retten torsdag. Retten bestemte onsdag at brødrene skal få forklare seg bak lukkede dører.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.