Oslo 20190812.
Philip Manshaus ankommer sammen med sin forsvarer Unni Fries til fengslingsmøte i Oslo tingrett. Philip Manshaus er siktet for terror etter angrepet på Al-Noor Islamic Center moskéen i Bærum. Han er også siktet for drap på sin stesøster.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Philip Manshaus hadde et meget spesielt smil om munnen da han ble fremstilt i Oslo tingrett. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix

Det var 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen som ble drept av sin stebror 21 år gamle Philip Manshaus, opplyser politiet.

Navnet ble offentliggjort på politiets pressebrifing mandag ettermiddag på Politihuset i Oslo.

17-åringen ble drept i familiens hjem på Eiksmarka i Bærum lørdag ettermiddag, før angrepet i moskeen i Bærum.

Lånte stemorens bil

Bilen som sto parkert utenfor da politiet ankom åstedet på Skui, står registrert på siktedes stemor. Denne skal ha vært tilgjengelig for barna i familien, skriver Aftenposten.

– Jeg kan bekrefte at vi mener at han har kjørt bilen som tilhører familien. Bilen er selvfølgelig en del av etterforskningen og gjenstand for undersøkelse, sier politiinspektør og enhetsleder Grete Lien Metlid ved Oslo politidistrikt til avisen.

Hun kan ikke uttale seg om hvilken rute Manshaus skal ha tatt for å komme fram til Al-Noor Islamic Center.

Kondolanser fra moskeen

– Vår familie vil takke det islamske miljøet for omtanken som er vist, sier faren til den terror- og drapssiktede Philip Manshaus.

Faren til den siktede, som også er stefaren til den drepte 17-åringen, har fått oppnevnt Vibeke Hein Bæra som bistandsadvokat.

Familien, ved moren til den avdøde og faren til siktede, er gjort kjent med at leder i Islamsk Råd Norge, Abdirahman Diriye, kondolerte de pårørende i en uttalelse.

Dette synes familien var svært hyggelig, og de setter stor pris på det, opplyser Bæra, som videreformidler følgende uttalelse fra familien:

«Vår familie vil takke det islamske miljøet for omtanken som er vist. Familien uttrykker sterk avstand fra hendelsen utført av et av våre familiemedlemmer og som har rammet oss så sterkt. Vi er lettet over det begrensede omfang det dog fikk for dem som befant seg i moskeen. Å bygge broer og gjensidig respekt føles som det eneste rette for oss.»

Fire uker

Terrorsiktede Philip Manshaus (21) er i Oslo tingrett varetektsfengslet i fire uker, de to første i full isolasjon.

21-åringen vil i samtlige uker være underlagt brev- og besøksforbud.

Retten tar påtalemyndighetens begjæring til følge, og ifølge kjennelsen er det etter rettens syn reell og konkret fare for at den siktede vil forsøke å fjerne spor eller påvirke vitner eller eventuelle medskyldige i saken, dersom han ikke varetektsfengsles.

Tok opp video

Den terrorsiktede Philip Manshaus filmet angrepet på moskeen i Bærum med et kamera som han hadde på hjelmen, og politiet har sikret seg opptaket.

Det opplyste politiadvokat Pål Fredrik Hjorth Kraby på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Opptaket ble gjort med et GoPro-kamera, men politiet vil ikke kommentere innholdet.

– Det tok opp videofilm og har gitt oss viktige beviser, sier Kraby.