Nytt

Bilde: Da brødrene Dsjokhar og Tamerlan Tsarnajev bombet Boston Marathon med spiker og stålkuler, ble amerikanerne klar over at det foregikk noe i Kaukasus som kunne true dem. Det er langt fra Dagestan og Tsjetsjenia til USA. Ikke så langt til Vadsø og Norge. Kanskje norske myndigheter burde sette seg litt mer inn i hva som foregår i Kaukasus og i -stan-landene? Bildet er fra Det islamske universitet i Groznyij. Lojalitet til Putin forindrer ikke at Ramzan Kadyrov islamiserer Tsjetsjenia. Foto: Maxim Shermetov/Reuters/Scanpix.

 

Mediene må slippe løs stadig flere detaljer rundt den 17 år gamle terrormistenkte som fremstilles for varetektsfengsling mandag.

Det het seg at han var medlem av en «idrettsklubb», en kjekk idrettsungdom, altså, som rettferdiggjorde forsvarsadvokatens uskyldiggjøring av klienten.

Nå heter det imidlertid at det var en kampsportklubb, og at to andre fra samme klubb har havnet i Syria.

Kan det være noe med miljøet i Vadsø?

Det er tredje gang siden 2014 at unge menn fra Vadsø kommer i PSTs søkelys knyttet til ekstrem islam.

I 2014 vakte det oppsikt at to menn fra Vadsø hadde reist til Syria for å bli fremmedkrigere. De to var opprinnelig fra Tsjetsjenia i Kaukasus.

Begge var aktive utøvere i den samme kampsportklubben som 17-åringen gjennom flere år utmerket seg i.

Mediene fortsetter å dekke over. Man skriver at 17-åringen var russisk statsborger. Formelt sett, ja, men det er mer opplysende å vite at han er tsjetsjener, i likhet med de to andre, som dro til Syria.

Tsjetsjenere begynner å få et dårlig rykte. De er blant de mest ivrige som lar seg verve til jihad, og etter hvert løper ryktet foran dem.

Mediene hjelper dem ikke ved å dekke over det.

Kampsportklubben slo alarm da gutten var 15 år, og ordføreren innrømmer at de kjente til radikaliseringen. Men det ble ikke gjort noe.

Kanskje ansvaret med å ta imot 91 enslige mindreårige over 15 år på bare tre år er vel mye for en kommune med bare 5000 innbyggere?

Er ikke dette en relevant problemstilling? Eller sender man dem bare sørover til Oslo?

 

http://www.aftenposten.no/norge/Tre-unge-menn-fra-Vadso-koblet-til-ekstrem-islam-pa-tre-ar-Idrettsleder-kritiserer-kommunens-integreringsarbeid-619066b.html

Les også

-
-
-
-