Det er ikke første gang en ung mann fra Kaukasus-regionen som er asylsøker, forsøker å begå terror i Oslo. 8. april 2017 forsøkte en 17-åring å utløse en bombe på Grønland i Oslo. Det var dagen etter terroren i Stockholm, også det begått av en islamist fra det russiske Sentral-Asia. Foto: Ole Petter Skonnord/Reuters/Scanpix

En yngre kvinne ble umotivert angrepet og stukket i ryggen på en Kiwi-butikk i Oslo sentrum torsdag formiddag. Hun er nå kritisk skadd. Personen som satt i kassen ble også angrepet.

I dag bekrefter politiet at saken er overtatt av PST og etterforskes som en mulig terrorhandling. PST opplyser at vedkommende, en mann i 20-årene, kom til Norge, via Sverige i går. Han er russisk statsborger og har islam som religion. Han har fortalt til politiet at han ønsket å drepe flere mennesker.

Ifølge terrorforsker Petter Nesser ved FFI har enkeltmannsterrorisme i Europa økt fra 12 til 38 prosent i perioden fra 1994 til 2014, blant annet fordi Al Qaida og IS har oppfordret tilhengerne sine til nettopp det.

Fortsatt er det mange som sliter med fornektelse og viser til enkeltstående handlinger. Hvor mange enkeltstående handlinger kan vi tåle før konsekvensene for samfunnet blir mer og mer synlige?

Det rapporteres nærmest daglig om knivstikkinger, ran, vold eller masseslagsmål i nyhetene. I svært mange av tilfellene er (hovedsakelig) menn med ikke-norsk bakgrunn involvert. Enkelte av hendelsene er svært alvorlige, som drapet på Håvard Pedersen i Vadsø – også det i en butikk. Gjerningsmannen opererer med to identiteter, hadde bodd kort tid i Norge – og kom hit som asylsøker. Han fikk en diagnose og terror var ikke et tema, selv om selve handlingen bar preg av islamistisk terror.

Nå skjer det igjen, denne gangen i Oslo i en travel sentrumsbydel, midt på blanke formiddagen. Mannen har allerede sagt til politiet at han ønsket å drepe flere mennesker og at hans religion er islam. Han har også opprinnelse fra et område der islamismen står sterkt. Spørsmålet som gjenstår er; var han også asylsøker – er han en de mange tusen såkalte mindreårige som nå har fått amnesti og dermed opphold i Sverige til tross for at de ikke engang innfrir kravene til asyl?

Sverige er i dyp krise – og grensen til Norge er vidåpen og svært lang. En mann bestemmer seg altså for å komme seg over til Norge. Samme dag forsøker han å ta liv av en uskyldig kvinne i en matbutikk i Oslo.

Hva slags samfunn har vi fått – og hva slags utvikling venter oss framover? Vi har allerede store utfordringer i Oslo by, der det i deler av Oslo er en skyhøy frafallsprosent for gutter fra videregående skole, områder der minoritetsandelen i grunnskolen ligger mellom 70 og 90 prosent. Disse er i faresonen for kriminell virksomhet – eller bedriver dette allerede. Muligens fanges en del opp av en nærliggende moske, det har blitt mange av dem.

I tillegg kommer det mennesker til landet som ingen har kontroll på. Mange av disse er yngre menn som driver mellom landene i Europa. I Sverige var det nettopp en rettssak der flere menn sto tiltalt for terrorplanlegging. Flere hadde opphold i andre land i Europa, men plutselig bodde de alle i Sverige, i utenforskapsområdene, og planla en terrorhandling. Denne gangen ble de tatt før de rakk å utføre terroren. Det er langt vanskeligere å ta en «enslig ulv». Antatte enslige ulver kan også vise seg å være en del av et internasjonalt nettverk, som terroristene som tok livet av Maren og Louisa i Marokko.

Frykten øker – hos noen av oss. Andre fortsetter med sitt daglige hverdagsliv og velger fornektelsen denne gangen også.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.