Nytt

Enrique Marquez (24) flyttet til Riverside, California, da han var 13 år. Der traff han Syed Rizwan Farook, som introduserte ham til radikal islam da han var 16. Marquez var lettpåvirkelig og utflytende. Han ble et villig redskap. Torsdag ble han arrestert og siktet for å ha bistått terrorangrepet i San Bernardino som kostet 14 livet.

enrique.marquez

Det var Marquez som kjøpte de to automatiske våpnene som ble brukt i angrepet. Det og kunnskapen om hva de skulle brukes til vil ventelig gi ham livsvarig.

Marquez var løsmunnet. Han arbeidet som dørvakt på en lokal bar og på et Walmart-senter. Han antydet overfor gjester og kolleger at han visste ting, men ingen drømte om at han kunne være involvert i noe farlig. Han så heller ikke spesielt religiøs ut.

Han droppet hint bare uker før angrepet:

The authorities said that weeks before the massacre, Mr. Marquez wrote on Facebook that “my life turned ridiculous.” When a friend responded, “I think everyone leads multiple lives,” Mr. Marquez replied, “Involved in terrorist plots, drugs, antisocial behavior, marriage, might go to prison for fraud, etc.”

Farook fikk Marquez til å konvertere. Denne omstendigheten vil nok gi myndigheter og arbeidsgivere grunn til bekymring. Hvor stor vekt skal de legge på at noen konverterer? Spørsmålene vil dukke opp. Er de til å stole på?

Etterforskningen har vist at Syed Farook begynte å fantasere om jihad-angrep lenge før han traff kona Tahfseen Malik.

 

In about 2004, when Mr. Marquez was about 13, his family moved to Riverside, where he fell under the sway of Mr. Farook, a neighbor who was a few years older, and exposed him to Islam; around 2007, “Farook introduced Marquez to radical Islamic ideology,” an F.B.I. agent, Joel T. Anderson, wrote in an affidavit filed with the charges. Mr. Marquez also converted to Islam that year.

In 2010 and 2011, at his friend’s urging, Mr. Marquez read jihadist materials and spent hours listening to the recorded lectures of Mr. Awlaki, the American-born preacher. Mr. Awlaki was accused of involvement in several terrorist plots, was described as a primary recruiter for Al Qaeda, and was killed by an American drone strike in Yemen in 2011.

Discussing a period of time in 2011, Agent Anderson wrote, “Marquez spent most of his time at Farook’s residence, where he read, listened to lectures and watched videos involving radical Islamic content,” including videos from the Shabab, the Al Qaeda affiliate in Somalia. They looked at Inspire, the official magazine of Al Qaeda’s affiliate in Yemen — Mr. Farook even spoke of going to that country to join the group — and read the works of clerics like Abdullah Azzam, a founder of Al Qaeda, who was killed in 1989.

 Men hvordan kunne Farook stole på en venn som var så løsmunnet og ustabil?

Early on the day after the shooting, he called 911 and said, “My neighbor. He did the San Bernardino shooting.” Later during that call, he said that Mr. Farook “used my gun in the shooting,” and “they can trace all the guns back to me.”

Men denne dårlige vurderingsevnen sier også noe om at myndighetene følger dårlig med. Hvordan kan man planlegge et angrep med slike ustabile medsammensvorne uten å etterlate spor? Hvorfor ble de ikke plukket opp?

Marquez var uryddig og frynsete også på andre måter. Han giftet seg med en russisk kvinne proforma. Hun var søster av svigerinnen til Syed Farook, og ville inn i USA. Igjen: Hvis man setter sammen puslebitene ser man et mønster av en person som er labil.

Frihet – til å planlegge terror?

San Bernardino vil gi ammunisjon til republikanske kandidater som vil ha mer sanksjoner mot friheter som misbrukes til terror.  Anwar al-Awlakis videoer er spredt gjennom youtube. Farook og Marquz lærte å lage bomber gjennom al-Qaidas online-blad Inspire.

Hvorfor skal internett være åpen for den typen informasjon, som nå benyttes av jihadister over hele verden?

Mr. Marquez told investigators that he and Mr. Farook learned from Inspire magazine how to build bombs, and that Mr. Marquez figured out how to make a detonation device using Christmas lights. Mr. Marquez also acknowledged that around 2012, he bought the smokeless powder that Mr. Farook used in building pipe bombs.

Mr. Farook and Ms. Malik left one bomb at the scene of the massacre, but it failed to detonate. After they died investigators found in their home a dozen more bombs, material for making still more, and thousands of rounds of ammunition.

Mordlyst

Farooks mordlyst var aktiv lenge før IS dukket opp. Marquez har forklart at de planla å angripe colleget de gikk på, og en motorvei i rushtiden. Målet var å drepe flest mulig.

In 2011 and 2012, Mr. Farook and Mr. Marquez planned an attack on the library or cafeteria of Riverside Community College, where they had been students, and a rush-hour attack on State Route 91, a busy freeway — choosing those targets “because they wanted to maximize casualties,” the agent wrote. They discussed throwing pipe bombs at their victims from high vantage points, and then shooting people.

Den som leser om disse personene og ser på all ødeleggelsen de forårsaket, vil tenke: Hvorfor skal de få all den friheten til å ødelegge andre menneskers liv? Er det nødvendig at bombehåndbøker, terrorblader og jihad-prekener er fritt tilgjengelig? Er det det vi forstår med frihet?

Disse spørsmålene figurerer allerede i den republikanske valgkampen og San Bernardino gjør dem enda mer påtrengende.

http://www.nytimes.com/2015/12/18/us/san-bernardino-enrique-marquez-charges-justice-department.html?_r=0