Nidal Malik Hasan sendte over 20 eposter til den ekstreme imamen Anwar al-Awlaki i Jemen. Epostene ble plukket opp og oversendt hæren, men ingenting skjedde. Al-Awlaki la mandag ut en hilsen til Hasan og gratulerte ham med «dåden».

De ulike offentlige instanser gjør alt for ikke å bli sittende med skylden for at Hasan ikke ble stanset. Daily Telegraph skrev søndag at Hasan hadde kontakt med to av 9/11-kaprerne, nå viser det seg at han var ved samme moske som Al-Awlaki. Men det stanser ikke der. Han hadde flere lignende kontakter, skriver ABC News.

Questions already surround Major Hasan’s contact with Awlaki, a radical cleric based in Yemen whom authorities consider a recruiter for al Qaeda. U.S. officials now confirm Hasan sent as many as 20 e-mails to Awlaki. Authorities intercepted the e-mails but later deemed them innocent or protected by the first amendment.

The FBI said it turned over the information to the Army, but Defense Department officials today denied that. One military investigator on a joint terror task force with the FBI was shown the e-mails, but they were never forwarded in a formal way to more senior officials at the Pentagon, and the Army did not learn of the contacts until after the shootings.

Alarmen burde ha gått mange ganger. Hasan viste alle trekk på selvradikalisering. Når han i tillegg søkte kontakt med kjente Al Qaida-folk, er det nesten ufattelig at det ikke ble tatt affære.

The Washington Post reported Tuesday that Hasan gave a PowerPoint presentation to fellow Army doctors in 2007 in which he said, «It’s getting harder and harder for Muslims in the service to morally justify being in a military that seems constantly engaged against fellow Muslims.» He recommended that Muslim soldiers be given the option of being released from the military as conscientious objectors to decrease what he called «adverse events.» Under «comments,» he wrote, «We love death more than you love life.»

Senior Official: More Hasan Ties to People Under Investigation by FBI

Jyllands-Posten: Morder advarede militæret mod muslimer
Nidal Malik Hasan – der dræbte 13 på en militærbase i Texas – advarede mod at sende muslimer som ham selv i krig. Mindehøjtidelighed tirsdag.

Muslimer skal have muligheden for at slippe for gå i krig i Irak og Afghanistan.

Sådan lød forslaget fra major Nidal Malik Hasan, der i sidste uge dræbte 13 og sårede 30, da han gik amok på militærbasen Fort Hood i Texas.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.