Nytt

En av jihadist-bevegelsens ledende ideologer Anwar al-Awlaki er drept i Jemen, opplyser jemenittiske myndigheter. USA bekrefter.

Yemen media reported that Awlaki was targeted in an airstrike in the Marib region of northern Yemen.

A U.S. official in Washington with access to intelligence said the Obama administration has confirmed that Awlaki is dead. But the official would not say what role, if any, U.S. drones or missiles may have played in an attack that will likely set back Islamic militant networks, which have exploited Yemen’s political chaos by taking over villages and towns.

Awlaki, who was born in New Mexico and spoke fluent English, became an Internet phenomenon by producing video and audio recordings to lure Westerners into extremist ideologies. Awlaki was implicated in attempts to blow up U.S. airliners, including the botched plot by a Nigerian man to detonate explosives in his underwear in 2009. That same year the cleric was blamed for inspiring U.S. Army psychiatrist Maj. Nidal Malik Hasan to allegedly kill 13 people at Ft. Hood, Texas.

For en tid tilbake ble det kjent at Obama-administrasjonen hadde satt Awlaki på listen over folk som skulle «tas ut», dvs drepes. Dette vakte en viss oppsikt all den stund Awlaki er amerikansk statsborger. Men Awlaki har erklært USA krig og har bygget seg et navn som hatpredikant mot Vesten.

Etter dette dødsfallet må man konstatere at USAs arm er både lang og dødelig. Al Qaidas ledere har blitt eliminert én etter én. Droner overvåker og droner dreper med hellfire missiler. Å være jihadist i krig med USA er snart ensbetydende med en dødsdom.

YEMEN: Airstrike kills terrorist Awlaki, military says