Ved midnatt var status at 14 var drept ved et senter for handikappede, 14 såret. Motivet var ukjent, men politiet fant det urovekkende at angriperne, trolig tre, kom med «body armour» og våpen med langt løp. Det tydet på forberedelse.

På morgenkvisten kunne en reporter fra BuzzFeed fortelle at det sirkulerte rykter, han advarte mot paranoia og spekulasjoner: Noen begynte å «smell a rat». NRKs Gro Holm fant også skytingen mystisk, og føyde den inn i rekken av skyteepisoder. Men langt ut i innslaget nevnte hun navnet på en av de to som var drept av politiet, Syeed RizwanFarouk (28), og sa at han var «sterkt troende muslim». En slik opplysning fører ikke til noen slutninger hos mediene. De søker snarere å bagatellisere den.

Etter Paris må man si det er oppsiktsvekkende. Journalister gjør det motsatte av det man ut fra faglige kriterier skal: Man skal tørre å resonnere på basis av hva man vet, men ta forbehold inntil endelig bekreftelse foreligger. Nå gjør mediene det motsatte: De forsøker å svekke eller bagatellisere utslagsgivende informasjon, slik at det blir usikkerhet om det eneste sikre.

Det som burde fått klokkene til å ringe var at den lokale avdelingen av CAIR, The Council on American-Islamic Relations,  innkalte til pressekonferanse og forsikret at skytingen ikke hadde noe med muslimer og islam å gjøre. Men hvorfor innkalte de da til pressekonferanse?

cair.san.bernardino

De presenterte svogeren til Syeed Farouk, Farhan Khan, som er gift med hans søster. Men Khan kunne ikke kaste lys over hendelsen, han fant den ubegripelig. Samtidig sørget CAIR for at pressen ikke fikk utspurt ham.

«We unequivocally condemn the horrific act that happened today,» said Hussam Auyloush, executive director of the CAIR chapter, at the press conference, adding «there is absolutely nothing that can justify» the mass shooting that killed 14 and wounded 17. He mused that the cause could be workplace violence, mental illness or extremism.

Muzammil Siddiqi, director of the Islamic Society of Orange County, said Southern California Muslims stood «in solidarity» with the victims and condemn the attack.

«We have condemned all violence everywhere,» Siddiqi said, adding they would like to see law enforcement conduct a full investigation including the «people and motives» behind the attack.

He asked people to «not implicate Islam or Muslims… our faith is against that kind of behavior.»

Pressekonferansen virket som et tilfelle av spin control. CAIR forsøker å forebygge negative reaksjoner ved å gå ut på et tidlig tidspunkt og si at de fordømmer massakren, men at den ikke har noe med islam å gjøre. Men siden mye tyder på at det motsatte virker uttalelsen som en munnkurv på offentligheten: Det er opplest og vedtatt at terror ikke har noe med islam å gjøre, og hvis noen påstår det motsatte så er det bakvaskelse og kanskje hatkriminalitet.

Denne foregripende sensuren gjør det vanskelig for offentligheten å nyansere og avklare hva som har skjedd.

Samfunnsstøtter signaliserer hva man får si og ikke si. På den andre siden av Atlanterhavet sto David Cameron onsdag kveld i Parlamentet og sa at IS var «outlaws from islam» og det var viktig å stå «skulder ved skulder med muslimer mot IS».

Det er et forsøk på å bekjempe et fenomen ved å mane det ned i jorden med ord. Men man gjør det motsatte: Man setter munnkurv på de som ønsker å få frem sannheten. I det lange løp er det bare den som virker.

CAIR  hentet frem en pastor som sa angrepet ikke hadde noe med islam å gjøre.

Men faren til Farouk var mer frittalende. Han og en nabo sa Farouk var blitt meget religiøs.

When reporters started peppering the brother-in-law with questions, Khan said, «I don’t want to get into all that.» Asked how devout Farook was, Khan said he didn’t know. «I have no idea why would he do that,» he said.

At that point, the CAIR director stepped in and said he spoke with Khan before the presser. «He truly doesn’t feel he’s informed enough to comment,» Auyloush said.

CAIR then brought up local Christian pastors to say the attack wasn’t about the Islamic faith.

The New York Daily News was able to speak with Farook’s father, also named Syed. «He was very religious. He would go to work, come back, go to pray, come back. He’s Muslim,» the dad said.

Neighbor Maria Gutierrez told the paper, “Maybe two years ago he became more religious. He grew a beard and started to wear religious clothing. The long shirt that’s like a dress and the cap on his head.”

Den andre «gunman» oppgis nå til å være Tashfeen Malik (27), en kvinne, som han enten var gift med eller hadde et forhold til. De to hadde en datter sammen. Barnet var plassert hos Farouks mor, bosatt i samme område som paret, i Redlands.

Det kom inn et tips til politiet som oppga Farouks hjemadresse. Da politiet kom dit forlot paret stedet i en svart SUV. Det kom til skuddveksling med politiet og begge ble drept. En tredje person forsøkte å flykte, men ble anholdt.

Farouk arbeidet som matinspektør i regi av det lokale helsetilsynet. Kolleger forteller om en meget ordknapp person som knapt nok vekslet et ord. Han kom nylig tilbake fra farskapspermisjon.

Han skal ha vært i Saudi-Arabia og gjennom denne forbindelsen kommet i kontakt med Tashfeen Malik.

However, Farook’s colleagues at the Inland Regional Centre – where 14 people were shot dead and another 17 were wounded – told the LA Times that he had gone to Saudi Arabia and returned with a new wife, whom he had met online. An unnamed family member identified the wife as Malik.

syed-farook

Foto: Pakistansk-amerikanske Sayeed Rizwan Farouk.

Mye er uavklart ved massakren:

San Bernardino police chief Jarrod Burguan said: “We do not have a motive.” He told the media the shooters had entered the center “as if on a mission”, adding: “They came in with a purpose … We have no information to indicate that this is terrorism in the traditional sense.”

Politisjefen sa mye tydet på forberedelse, og at det ikke var snakk om en spontan sinnsbevegelse. Detaljer tyder på et planlagt terrorangrep. Men hvorfor helsemyndighetene?

Pressed on the motive for the shooting, in which 14 were killed and 17 were wounded, Barguan said, «Until we know the motive … I just don’t want to weigh in on that.»

«We have not ruled out terrorism,» he said.

Notably, the FBI official who said earlier «there’s a few potential things» that point toward terrorism was at the later press conference but did not speak to the media.

Three explosive devices were planted around the scene of the shooting. Barguan said it took the bomb squad hours to defuse those — which consisted of an unknown material but were «leaning toward a pipe bomb design.» Until those IEDs were disposed of, law enforcement couldn’t get in to process the crime scene.

No victims had been identified yet, the police chief said.

Based upon what police have seen and how the shooter were were equipped, Barguan stressed that planning went into the attack. «I don’t think they just ran home,» put on this type of tactical equipment, came back and started shooting, he said.

Some reports said that the shooters were wearing Go-Pro cameras to film the attack.

 

https://pjmedia.com/news-and-politics/2015/12/3/shooters-brother-in-law-at-cair-presser-i-have-no-idea-why-he-would-do-that

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/12030481/Syed-Farook-what-we-know-about-the-San-Bernardino-gunman.html