Nytt

I et nytt lydopptok skryter Al Qaidas leder Ayman al Zawahiri av at nettverket hadde en finger med i tre angrep på amerikanske diplomatiske stasjoner: Benghazi, Kairo og Sanaa. USA er svak og tør ikke lenger invadere et muslimsk land, sier Zawahiri.

Det er Long War Journal som analyserer lydopptaket. Mange navn nevnes. Al Qaida består i dag av flere grupper og individer som flyter over i hverandre. Nettverket er aktivt. Etter at Brorskapet og salafistene overtok i Egypt, våger jihadistene å stikke hodet frem. Zawahiri er egypter og hans bror, Mohammed al Zawahiri, står åpent frem og var med å instigere angrepet på den amerikanske ambassaden. Når Egypts president i sin tiltredelsestale ber Barack Obama om å løselate den blinde sheiken som var drivkraften bak det første angrepet på World Trade Center i 1993, får man en målestokk på klimaet i det nye Egypt.

Man skal heller ikke se bort fra at norske islamister lar seg inspirere av den islamistiske bølgen som går over Midtøsten. De følger helt sikkert med på «trafikken», både i budskap og mennesker.

 

In a new audio message addressed to Shabaab, al Qaeda’s affiliate in Somalia, Ayman al Zawahiri cites the raids on US diplomatic facilities in September as evidence of American weakness.

Shabaab has suffered setbacks in recent months, including the loss of its stronghold in the port city of Kismayo. But in what amounts to a pep talk, Zawahiri says Shabaab’s spirits should be buoyed by the supposed losses suffered by America and its allies elsewhere.

«They were defeated in Iraq and they are withdrawing from Afghanistan, and their ambassador in Benghazi was killed and the flags of their embassies were lowered in Cairo and Sana’a, and in their places were raised the flags of tawhid [monotheism] and jihad,» Zawahiri says, according to a translation provided by the SITE Intelligence Group.

«After their consecutive defeats, they are working from behind agents and traitors,» Zawahiri continues. «Their awe is lost and their might is gone and they don’t dare to carry out a new campaign like their past ones in Iraq and Afghanistan.»

Al Qaeda-linked extremists have been tied to the three assaults on US diplomatic facilities Zawahiri mentions.

Read more: http://www.longwarjournal.org/archives/2012/11/zawahiri_cites_raids.php#ixzz2BcAXcZCr