Nytt

Når State Department sender ut en melding som setter en navgitt nordmann på terrorlisten som spesielt farlig, er det for å alarmere verden. Det er ikke mange nordmenn som har en slik status. Likevel velger norske medier å anonymisere ham. Dermed svekker de sin egen troverdighet. De ville aldri kastet et anonymitetens slør over en høyreekstremist.

Den CV’en State Department detaljert beskriver, forklarer hvorfor han klassifiseres som spesielt farlig.

Han har vært ut og inn av Jemen og lært å lage avanserte bomber.

 

The Department of State has designated Anders Cameroon Ostensvig Dale as a Specially Designated Global Terrorist (SDGT) under Executive Order (E.O.) 13224, which targets terrorists and those providing support to terrorists or acts of terrorism. As a result of the designation, all property subject to U.S. jurisdiction in which Dale has any interest is blocked and U.S. persons are generally prohibited from engaging in any transactions with Dale or to his benefit.

Anders Dale is a Norwegian citizen who traveled to Yemen to join al-Qa’ida in the Arabian Peninsula (AQAP). Dale made his first trip to Yemen in 2008, returning multiple times until his final trip in December 2011. As part of AQAP, Dale has received terrorist training and was taught to make bomb-belts, improvised explosive devices, and larger explosives used in car bombs.

The Department of State designated AQAP as a Foreign Terrorist Organization and as a SDGT under E.O. 13224 in January 2010, and has since designated many of AQAP’s leaders under E.O. 13224, including Qasim al-Rimi and Nasir al-Wahishi in 2010, Othman Al-Ghamdi and Ibrahim al-Asiri in 2011, and Shawki Ali Ahmed al-Badani in 2014.

En av Nordens fremste terroreksperter, Magnus Ranstorp, er helt klar på at det å bli satt på en slik liste betyr at man er viktig og farlig.

– At han blir satt på denne listen betyr at han er veldig spesiell. Enten skal man begå en terrorhandling, man har en lederfunksjon eller man deltar i prosessen, sier Magnus Ranstorp som er forskningsleder ved Senter for asymmetriske trusler ved Forsvarshøyskolen i Sverige.

– Dette innebærer en prioritering. Det er en prioriteringsliste. Det sender også signaler til andre land.

Ranstorp mener at Østensvig Dale risikerer å bli drept av en drone.

Et latterlighetens skjær

Medienes mørklegging av Østensvig Dale har et latterlighetens skjær, all den stund man lett kan google seg til navnet.

Morsomst er det at AftenpostenVG og NRK  oppgir at amerikanerne beskriver ham som en «Specially Designated Global Terrorist», en kombinasjon av søkeord som hos Google News straks returnerer ferske nyhetsartikler hvor navnet er oppgitt, foruten en pressemelding fra USAs utenriksdepartement.

Det blir litt som å holde adressen til nærmeste lekebutikk hemmelig, i håp om at ikke den overbærende åtteåringen tyvlåner mammas smarttelefon for å finne den på Google Maps.

Østensvig Dale kom for alvor i søkelyset i forbindelse med OL i London for to år siden. Da ble det sendt ut en advarsel om at han kunne være på vei til London.

Østensvig Dale er vokst opp Nesodden og har vært med i Blitz og stått som kandidat for Miljøpartiet De Grønne ved kommunevalget. Det burde være lett å lage en profil på ham.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/jemen/terrorekspert-mener-nordmann-kan-ha-en-sentral-rolle-i-al-qaida/a/23254216/