Bildet: Et litt «stygt» pek mot Obama, hvor man tar hans eget valgspråk og vender det mot ham. De fleste av droneofrene har nok fortjent sin skjebne. Men det er mer at dronene fungerer som erstatning for en politikk som er problemet. Collateral damage forekommer, eller følgeskader, som det heter på norsk.

Virkeligheten er blitt noe annet enn Thorbjørn Jagland forestilte seg da han ga Fredsprisen til Obama. Obama har fått kred for at han i det minste er mot Guantanamo og waterboarding. Men den samme liberale presidenten har stått for et kvantesprang innen overvåking, noe avhopperen Edward Snowden informerte verden om. Ingen har drept flere med droner enn ham, og nå kan the Interecept fortelle at ingen heller har solgt flere våpen til Saudi-Arabia.

Obamas status bygger på at mediene har vært hans frivillige spindoktorer. De har bygget ham opp og aldri sviktet ham. Men sprekker begynner å synes.

Våpenindustri har en dårlig klang i liberale ører og passer ikke til bildet av Obama. Mediene har vært snille med ham, men når bombene som drepte begravelsesfølget i Sanaa søndag var produsert av Raytheon, begynner det å bli vanskelig å vaske vekk flekkene.

The MK-82 is a 500-pound explosive weapon manufactured in the United States. The code “96214” indicates that the bomb was produced by Raytheon, the third-largest defense contractor in the United States.

Hvis det hadde vært en republikansk president ville de drept bli hengt om hans hals. Det skjer ikke med Obama, men The Intercept har kartlagt Obamas våpensalg til Saudi-Arabia.

De burde være nok til å vekke ubehag hos Nobelkomiteen.

The U.S. has supplied Saudi Arabia with more than $20 billion worth of weapons during its Yemen campaign, including thousands of MK-82 bombs. In November, the State Department approved the sale of 8,020 new MK-82 bombs as part of a $1.29 billion transfer of more air-to-ground weapons.

Throughout his presidency, President Obama has sold more than $115 billionworth of weapons to the Saudis – more than any other President. But after Saturday’s massacre, the Obama White House issued its first public threat to cut its support.

115 milliarder dollar er mange penger. Man får mye våpen for en slik sum. Obama vet godt at Saudi-Arabia ligger i en alvorlig konflikt med Iran om hegemoniet i regionen. En kamp som også er religiøs.

Man stusser over det moralske kompasset.

Under Nobel-talen sa Obama at demokratiet må være rede til å forsvare seg med våpenmakt. Slik er verden.

Det finnes et begrep som heter rettferdig krig. Obama synes ikke krigene i Irak og Afghanistan tilhørte den kategorien. Han ville trekke amerikanerne ut.

Men det forhindrer ikke at han er den som introduserte droneprogrammet i et omfang som tidligere ikke har vært sett.

Samtidig er han verdens største våpenselger. En Masters of War, som Dylan synger om.

Dette rimer ikke.

Hvis det ikke hadde vært valg i USA ville amerikanske medier gjort et mye større nummer av at det var amerikanske bomber som drepte begravelsesfølget i Sanaa. Kritikk mot Obama vil også ramme Hillary.

Men inside vet man at Obama bærer et stort ansvar.

On Monday, Reuters reported that Obama administration lawyers have not reached a conclusion on whether the U.S. is a “co-belligerent” in the conflict according to international law, a distinction that might raise legal risks and obligations. But since the U.S. has flown refueling missions for Saudi aircraft and supplied Saudi Arabia with weapons and targeting intelligence, it is complicit in Saudi Arabia’s atrocities by any normal definition.

As Bruce Riedel, a 30-year CIA officer and senior fellow at the Brookings Institute, said in April, “If the United States and the United Kingdom, tonight, told King Salman [of Saudi Arabia] ‘this war has to end,’ it would end tomorrow. The Royal Saudi Air Force cannot operate without American and British support.”

Denne bruken av jus for å unngå å bli folkeretslig ansvarlig, minner om Bush IIs forsøk på å ha retslig dekning for ekstraordinære forhørsteknikker. Det er prokuratorknep for å være dekket, eller unngå å bli rammet.

Ikke spesielt imponerende av en president som har distansert seg fra Guantanamo.

Når Bruce Riedel sier at Obama kunne stanset krigen med en telefon, sier det noe om at erkjennelsen av ansvar og skyld innad i systemet er utbredt.

Enda mer oppsiktsvekkende er Obamas medvirkning til krigen, med tanke på at den tilskrives kronprinsen, forsvarsminister Mohamma bin Salman Al Saud, som tysk etterretning offentlig advarte mot var en farlig, utstabil person.

 

https://theintercept.com/2016/10/10/photos-show-fragments-of-u-s-bombs-at-site-of-yemen-funeral-masssacre/