Nytt

Amerikanske fly har drept al-Qaidas nestleder, Nasser al-Wuhayshi, som også ledet al-Qaida på den arabiske halvøy, regnet som den dødeligste av al-Qaida-gruppene.

nasser.al-wuhayshi

Foto: Nasser al-Wuhayshi har forlatt denne verden. USA mener det var AQAP som sto bak undertøybuksebomberen over Detroit for noen år siden. AQAP påtok seg også æren for angrepet på Charlie Hebdo. I det minste en av Kouachi-brødrene var på trening hos gruppen.

Gruppen offentliggjorde en video mandag som bekreftet at deres leder var drept.

Dermed har USA muligens drept to fremstående mujhedin på kort tid, etter gårsdagens melding om at Mokhtar Belmokhtar var drept i Libya.

Hvor effektiv er likvideringen av lederskikkelsene? Kommandant Khaled Batarfi:

“Did jihad end? Did its pulse stop? Did the will of resistance and fighting die among Muslims?” he said. “No, the death of this [leader] leads to more determination.”

Også terrorekspert Bruce Riedel tviler på om likvideringen gjør særlig forskjell.

Mr. Wuhayshi’s death would be a “welcome development” for U.S. national security, but likely wouldn’t be a “mortal blow to AQAP,” said Bruce Riedel, who spent 30 years at the Central Intelligence Agency and advised four presidents on national security.

“Decapitation has never defeated al Qaeda,” he said. “Given the chaos in Yemen, today AQAP is stronger than ever, even without Wuhayshi.”

Droner, spesialstyrker og luftangrep har vært Obamas foretrukne modus operandi. Men politikken mangler et viktig ben: En riktig analyse av jihadismen som fenomen og en strategi deretter. Obama nekter å se at det er noe med religionen islam som gjør at den produserer jihadister på løpende bånd, selv når det skjer i hans eget land. Dette er en strategisk svakhet som gjør at droner og luftangrep lett blir slag i tomme lufta. De drepte blir martyrer og helter i stedet.

 

http://www.wsj.com/articles/al-qaedas-leader-in-yemen-killed-in-u-s-air-strike-1434437147