Nytt

Bilde: President Ali Abdullah Saleh på besøk hos Angela Merkel i Berlin 27 februar 2008. Foto: Johannes Eisele/Reuters/Scanpix

Jemens president Ali Abdullah Saleh ble drept av sine tidligere allierte, Houthi-militsen mandag. Jemens nedadgående spiral tok en ny omdreining.

Dermed følger Jemen samme mønster som krigen i Syria gjorde: Flere og flere aktører som kriger mot hverandre, stormaktsspill og rivalisering. Ingen utsikter til at noen vil trekke seg ut og miste ansikt. Krigshjulet vokser og vokser.

Slik ble Syria ødelagt og slik blir Jemen ødelagt. 10.000 mennesker er drept siden krigen brøt ut i 2015. Men det kan bli langt høyere tall. Syv millioner er på sultegrensen og stadige blokader tømmer lagrene av alt fra mat, medisiner og kjemikalier til rensing av vann.

Saleh utmerket seg som arabisk leder ved å overleve den arabiske vårens turbulens. Alle andre autokrater ble styrtet, bare ikke han. Han hadde lært seg å flyte ovenpå. 33 år som president er imponerende. Men det kostet.

Saleh valgte å gå av og lot en saudi-støttet regjering overta. Den var svak. Den shiittiske Houthi-militsen startet et opprør og da Saleh så dens fremgang kastet han sin støtte i vektskålen, selv om han som president hadde forfulgt dem.

Houthi-militsen inntok Sanaa og drev president Abed Rabbo Mansour Hadi i eksil i Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia ville ikke la et slikt nederlag stå, særlig ikke når motstanderen var shia og hadde støtte fra Iran.

Dermed begynte Saudi-Arabia under sin nye sterke mann Mohammed bin Salman luftkrigen mot Jemen. Det har Saudi-Arabia gjort en gang før, på 70-tallet, og det førte ikke frem.

Saudierne er ikke så nøyeregnende og bomber sykehus, bryllup og skoler. Med vestlig ammunisjon.

Støtten begynte allerede under Obama. USA solgte våpen til Saudi-Arabia for titalls milliarder dollar. Men krigen fikk liten internasjonal oppmerksomhet.

USA gjorde noen innskrenkninger og trappet ned den aktive støtten. Forholdet mellom Obama og Saudi-Arabia ble etterhvert meget kjølig.

Det tinte da Trump tiltrådte, men også for Trump har støtten til krigføringen i Jemen en politisk pris.

Verden er blitt et mer brutalt sted.

Krigen er blitt en proxy-krig mellom Saudi-Arabia og Iran. Det var også Syria.

Saleh forsøkte å distansere seg fra Houthi-militsen og strekke ut en hånd til Saudi-Arabia lørdag. Kanskje håpet han å bane vei for sønnen som befinner seg i Dubai.

Men houthiene tok det ikke nådig opp. Da Saleh forsto at han var i fare forsøkte han å rømme hovedstaden, men han ble oppdaget og drept i et bakhold sammen med alle sine livvakter og medarbeidere.

Bildet av Ali Abdullah Saleh i Sanaa mandag 4 desember. Saleh fikk samme skjebne som Libyas Moammar Gaddafi, en brutal død.

En houthi-militant skyter triumferene i været etter nyheten om at tidligere president Ali Abdullah Saleh er drept. Tyrannen er død og anarkiet kan overta.

Slik har den ene muslimsk staten etter den andre end i kaos og død: Somalia, Sudan (Sør-Sudan er unntaket som bekrefter regelen), Den sentralafrikanske republikk, Niger, Mali. Afghanistan ville skli nedover uten amerikansk støtte. Irak er overtatt av Iran og Tyrkia er på vei mot mer undertrykkelse og usikkerhet. Nigeria er på ingen måte på trygg grunn, og nå er Sinai blitt en trussel mot både Egypts stabilitet og Israel.

Oppløsningen ruller videre.

The death of Yemen’s strongman sets the stage for even more chaos