Sakset/Fra hofta

Syria avslørte at den arabiske verden slites i stykker langs ideologiske, sekteriske, og etniske linjer. Sammen med innblanding utenfra ble Syria ødelagt som stat, og det er ikke over.

Nå er Jemen på vei inn i samme «gryte». Først var det et opprør i Sanaa fra Houthi-stammen som støttes av Iran. President Abd-Rabbu Mansour Hadi flyktet til Saudi-Arabia og saudierne aktet ikke å sitte stille og se på at Iran vant fotfeste på den arabiske halvøy.

Saudi-Arabia gikk til krig. Den har vart i tre år. USA ble med på ferden og leveranser, tanking i lufta og etterretning har en bitter bismak. Saudierne bryr seg ikke mye om sivile tap.

Men nå har krigen tatt enda en dreining: I Aden i sør har separatister fått hjelp av De forente arabiske emirater. Disse har vært på Saudi-Arabias side i kampen mot Houthiene. Men plutselig har Emiratene kastet seg inn på separatistenes side. Sparatistene ønsker at Sør-Jemen skal bryte ut og bli en uavhengig stat.

Skiftende allianser, rivaliseringer, kaos og ødeleggelser av fungerende og handlekraftige stater. Vi kjenner mønsteret fra Afghanistan, Pakistan, Irak og Syria.

Faren er at hele Midtøsten synker ned i kaos. Den er absolutt til stede.

Den er noen uhyggelige perspektiver som reiser seg og er det noen som bør følge godt med er det Europa:

NTB sendte ut, man tror ved en overflatisk lesning at journalisten har misforstått, men slik er det ikke. Jemen er et galehus.

Men kampføre, krigsvillige menn ser det ikke ut til å være mangel på.

 

Separatister fester grepet i Aden 

Separatister støttet av Emiratene fester grepet i havnebyen Aden i Jemen, til protester fra landets president og hans støttespillere i Saudi-Arabia.

Minst tolv mennesker er drept og over 130 er såret siden separatister støttet av Emiratene gikk til angrep mot saudiskstøttede regjeringsstyrker i Aden søndag.

Emiratene samarbeider med Saudi-Arabia i en koalisjon som kriger mot Houthi-opprørerne i Jemen, og landet har lenge hatt styrker på bakken sør i landet. Nå står de to allierte på hver sin side i Aden.

Flyktet i eksil

Da houthiene grep makten i Jemens hovedstad Sana i september 2014, søkte president Abd-Rabbu Mansour Hadi og hans sunnimuslimske regjering først tilflukt i Aden. Deretter flyktet de i eksil til Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia gikk til krig mot houthiene i mars 2015, i håp om å få gjeninnsatt Hadi. Over 9.200 mennesker er siden drept, 3 millioner er drevet på flukt og 22 millioner mennesker er nå avhengige av matvarehjelp utenfra. Mange av dem lever på randen av hungersnød.

I november ble det kjent at Hadi og en rekke av hans statsråder, militære ledere og sønner ikke lenger befant seg i Aden, men satt i husarrest i Riyadh i Saudi-Arabia.

Bakgrunnen var at Hadi hadde røket uklar med Emiratene, som anklaget ham for korrupsjon og mislikte at han hadde alliert seg med den lokale avdelingen av Det muslimske brorskap, Islah-partiet.

Krever uavhengighet

Sør-Jemen var uavhengig stat med Aden som hovedstad fra 1967 til 1990 og separatister har siden holdt liv i kravet om uavhengighet.

I mai i fjor opprettet separatistene et overgangsråd under ledelse av Adens tidligere guvernør Aidarous al-Zoubeidi. Guvernører fra fem sørlige provinser er med i rådet, og det samme er to av statsrådene i Hadis regjering.

Zoubeidi har gjentatte ganger den siste tiden gått hardt ut mot Hadi, anklaget ham for korrupsjon og hadde gitt ham frist til søndag med å trekke seg.

Da fristen utløp rykket milits, støttet og væpnet av Emiratene inn i regjeringsbygningene i Aden.

Kuppforsøk

Statsminister Ahmed Obeid bin Daghar anklager separatistene for kuppforsøk og har bedt Saudi-Arabia komme på banen.

Den saudiledede koalisjonen har oppfordret til ro og tilbakeholdenhet fra «alle jemenittiske politiske og sosiale aktører», men har ikke foretatt seg noe ut over dette.

Mandag fikk separatistene forsterkninger fra de to provinsene Maarib og Abyan, og hjelpearbeidere i Aden fortalte om kraftige kamper hele natten.

– Det var skyting hele natten i Aden, inkludert med tunge våpen. Folk sør i byen, inkludert våre ansatte, kan ikke gå ut, forteller lederen for Den internasjonale Røde Kors-komiteens virksomhet i landet, Alexandre Faite. (NTB)