Houthiene er ikke anti-imperialistiske opprørere – de er en ondskapsfull og reaksjonær islamistisk sekt. Men siden opprøret nå vender seg mot jødene, har houthiene blitt den vestlige venstresidens nye helter.

Dette skriver James Heartfield i Spiked. Hyllesten av disse khat-tyggende terroristene later ikke til å ha nådd Norge ennå, men det er vel bare et spørsmål om tid.

I løpet av de siste månedene har Houthi-opprørere fra Jemen angrepet containerskip og tankskip i Rødehavet. Houthiene hevder at disse angrepene er hevn for Israels invasjon av Gaza. Dette har gledet anti-Israel-aktivister i Vesten, som har tatt til gatene med en ny sang:

Yemen, Yemen make us proud, turn another ship around.

Jødehatende aktivister bryr seg ikke om at angrepene fører til prisøkninger som rammer de fattigste i Europa hardest. Forakten for Israel overvinner alt. I dag er det fem måneder siden krigen startet med terrorangrepet 7. oktober. Våre myndigheter later til å ha glemt hvordan krigen startet, og snakker kun om lidelsene i Gaza.

Norges regjering har i tillegg avslått å støtte USAs angrep på houthiene.

Regjeringen har avslått å støtte USAs angrep på houthiene

Tydeligvis aner disse venstrevridde aktivistene ingenting om hvem de hyller, skriver Heartfield.

Offisielt kjent som Ansar Allah (Allahs støttespillere), har houthiene vært i åpent opprør mot den jemenittiske regjeringen siden 2004. De har også gjennomført en rekke angrep mot mål i Saudi-Arabia.

Siden 2014 har opprørerne kontrollert hovedstaden Sana. Houthiene er sjiamuslimer og støttes av Iran. En proxy-krig har foregått i årevis i dette lutfattige landet.

I boken Tribes and Politics in Yemen (2017) av den østerrikske antropologen Marieke Brandt kan vi lære litt om bakgrunnen.

Boken dokumenterer at houthienes fremvekst skyldes mer sammenbruddet av arabisk nasjonalisme i Jemen enn noen positiv, intern dynamikk i bevegelsen selv.

Houthi-opprørerne har kun utnyttet forfallet etter at republikken Nord-Jemen i 1990 slo seg sammen med kommunistiske Sør-Jemen og dannet det Jemen vi kjenner i dag.

Ellers er historien velkjent. Da nasjonalistene tok kontroll over Nord-Jemen på 1960-tallet, forsøkte de å alliere seg med sunnimuslimer og sjeiker fra ulike klaner. Men disse ulike klanene var ofte i strid med hverandre, ikke ukjent fra islamske land preget av klankultur.

Ali Abdullah Saleh, som var president i Nord-Jemen før han ble den første presidenten i Jemen i 1990, sammenlignet håndteringen av sjeikenes rivalisering med «å danse på hodene til slanger».

Ved å gi sjeikene makt ble regjeringen splittet av klanfeider. Sjeikene anså sine seter i parlamentet som arvelige.

Støtten fra sunnimuslimer ble svekket da Saudi-Arabia involverte seg. Samtidig var nasjonalistene hardt rammet etter å ha støttet Irak i krigen mot USQ i 1990. De mistet 70 millioner dollar i støtte fra USA, og Saudi-Arabia sendte hjem en million fremmedarbeidere fra Jemen.

President Saleh, som så mange andre temmede nasjonalister, tilbød USA full støtte under Irak-krigen i 2003.

Dermed oppsto en sjiamuslimsk bevegelse blant Zaydi-folket som endte med Houthi-bevegelsen.

Zaydi-oppblomstringen ble fremmet av flere viktige «lærde», inkludert Badreddin al-Houthi (1926–2010). Det var al-Houthis sønn, Hussein, som ledet det som skulle bli Houthi-bevegelsen i en mer militant retning.

Hussein hadde vært fengslet i Iran, og der ble han stor tilhenger av ayatollah Khomeinis teokratiske tankegang.

Det var Hussein som fant opp slagordet:

Død over Amerika, Død over Israel, Forbannelse over jødene, Seier for islam.

Da Hussein ble drept i 2004, tok opprørerne navnet til ære for hans far al-Houthi.

Mens Saleh-regjeringen slet på grunn av splittelse mellom de ulike sjeikene, utnyttet houthiene situasjonen til å vokse og bli sterkere ved hjelp av støtte fra Iran.

Fra 2009 begynte også regionale krefter å bidra til konflikten. Saudi-Arabia intervenerte åpent på Salehs side i det som utviklet seg til å bli en borgerkrig.

Salehs posisjon ble stadig svakere. I 2011 avslørte Wikileaks hvordan han hadde gitt saudiene koordinatene til sin politiske rival og hærgeneral, Ali Mohsen al-Ahmar, slik at de kunne bombe ham. Selv om saudiene avbrøt oppdraget, gikk Saleh av i 2012.

Etter at houthiene tok hovedstaden i 2014, utrolig nok med støtte fra Saleh, som ville gjenskape sin politiske rolle, har det pågått en proxy-krig mellom Iran og Saudi-Arabia, utkjempet i Jemen.

Houthi-domstol i Jemen har dømt 13 personer til døden for homoseksualitet

De sivile lidelsene i Jemen har vært enorme. Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) anslår at over 150.000 mennesker er drept, men få later til å bry seg, siden det ikke er Israel som har skylden.

I dag er houthiene den dominerende kraften i det folkerike området nord i Jemen, som er splittet i flere fraksjoner. I sør og øst har nasjonalistene foreløpig kontroll.

Houthiene har lite å tilby og er ikke i stand til å forene jemenittene. Det de har å tilby, er et strategisk samarbeid med Iran og en avsky mot USA og Israel. Med Biden i Det hvite hus er det liten grunn til å frykte USA.

I den grad houthiene representerer en utfordring for Vesten, er det en reaksjonær en, avslutter Heartfield. De fører Jemen inn i evig tilbakegang. Houthienes fremvekst er et slag mot jemenittene, demokratiet og hele Midtøsten.

Venstreaktivister hyller houthiene kun fordi de deler det samme jødehatet. De burde skamme seg.

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.