Menn lojale til Houthi-bevegelsen i Jemen vifter med våpen og roper i protest mot at Israel og De forente arabiske emirater (FAE) etablerte diplomatiske forbindelser. Lørdag 22. august 2020. (AP Photo/Hani Mohammed/NTB)

Situasjonen i Jemen er kritisk for kvinner og barn som ikke er engasjert i den langvarige sivile krigen mellom shiaer og sunnier. Den sjia-muslimske Houthi-bevegelsen kalles Ansar Allah (tilhengere av Allah) og har siden 2014 angrepet den sunni-muslimske regjeringen som er støttet av Storbritannia, USA, Frankrike og Saudi Arabia. Tusenvis er drept i disse kampene og millioner er på flukt. Houthiene er støttet av sjia-muslimske Iran. Lederen av Ansar Allah, Mohammed Ali al-Houthi, tilbrakte mange år i Iran og ble fengslet da han reiste tilbake til Jemen.

En oppsummering av fakta om krigen i Jemen finner du hos BBC.

Norges myndigheter har hatt et dobbeltmoralsk standpunkt der vi solgte våpen til Saudi Arabia, men mente at den religiøse konflikten mellom sunnier og sjiaer i Jemen måtte løses fredelig på politisk vis. Saudi Arabia har vært under angrep fra missiler og droner fra houthiene. Men det er mange bevegelser i Jemen som vil ha makt:

Map of Yemen showing areas of conflict and control (May 2020)

Et dødelig angrep på den internasjonale flyplassen i Aden 30. desember hvor 27 personer ble drept. Offisielle myndigheter mener at houthiene sto bak.

NTB skriver at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier hun er kritisk til at Trump-administrasjonen terrorstempler Houthi-bevegelsen i Jemen.

– Norge er dypt bekymret for at USAs beslutning om å terrorliste Ansar Allah (houthiene) vil forverre den humanitære situasjonen i Jemen, som i utgangspunktet er svært kritisk, sier Søreide.

– Vi frykter også at den amerikanske beslutningen kan få negativ innvirkning på FNs arbeid med å forhandle fram en politisk løsning på konflikten, sier utenriksministeren.

Ine Eriksen Søreids kritikk mot Trump-administrasjonens beslutning var forventet. USAs terrorstempling av Houthi-bevegelsen har vært planlagt og kjent i mange måneder. Stockholmavtalen mellom de stridende parter er blitt brutt gjentatte ganger.

Norge ga 23 millioner dollar til nødhjelp i Jemen i 2020. 80 prosent av befolkningen i Jemen er avhengig av nødhjelp. FN mener at houthiene vil nekte distribusjon av nødhjelp nå som de blir terrorstemplet. Saudi Arabia sier på sin side at dette økte presset vil tvinge houthiene tilbake til forhandlingsbordet, skriver Reuters.

BBC

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.